Vestea care i-a întors lumea pe dos. Iubita i-a ascuns timp de 6 luni că era infectată. Ce boală are

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.03.2024 - 16:58
O tânără i-a ascuns iubitului ei că are HPV. Ce a urmat Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Un tânăr spune că iubita sa i-a ascuns timp de jumătate de an că avea o boală transmisibilă extrem de gravă. Acum așteaptă testele analizelor și are nevoie de încurajări.

SHARE

Un tânăr se află într-o situație extrem de delicată. Spune că iubita sa i-a ascuns timp de 6 luni că este infectată cu HPV 52. 

Este o o tulpină a virusului papiloma uman cu risc oncogen. Acum așteaptă analizele de laborator.

Vestea care i-a întors lumea pe dos. Iubita i-a ascuns timp de 6 luni că era infectată. Ce boală are

Un tânăr trăiește o dramă după ce s-a îndrăgostit de o fată. Din păcate, era infectată cu HPV 52 și i-a ascuns totul iubitului. A recunoscut abia după jumătate de an de relație. 

Băiatul a povestit totul pe o rețea de socializare. 

Citește și: Două din trei românce nu au auzit de virusul HPV (studiu)

”Long story short, prietena mea știa de dinainte să ne cunoaștem că a luat HPV 52 de la tipul cu care umbla înaintea mea și nu mi-a zis nimic.

M-a mințit că a făcut sex neprotejat cu primul ei partener sexual (din 4?), în relație serioasă de 3 ani, dar de fapt o făcuse cu ultimul handralău casual, care, amuzant, era deja într-o relație și juca la dublu.

Cum e viața asta, faci tot ce poți să fii un partener bun, o iubești și te gândești la un viitor împreună, iar într-o zi te lovește realitatea. Asta e, mai mult noroc data viitoare”, a scris tânărul pe reedit.

El a subliniat că nu a făcut sex neprotejat cu iubita sa. 

Internauții i-au spus că trebuie neapărat să facă analizele. 

Citește și: O boală mortală a ajuns la frontierele României. Care este animalul de casă care o transmite?

”Îmi pare rău să aud asta. Sfatul meu este să mergi urgent la medic și să rezolvi problema. Ai menționat că este vorba despre HPV 52. Din păcate tulpina HPV 52 este una dintre cele cu risc ridicat oncogen, implicată în dezvoltarea cancerului de col uterin și posibil a altor forme de cancer asociat cu HPV”, is-a spus un utilizator al platformei.

Cele mai periculoase tulpini ale HPV, cu potențial ridicat în apariția cancerului sunt 16 și 18. Acestea care sunt implicate în apariția a aproximativ 70% dintre cancerele cervicale, conform rapoartelor medicale. 

Însă și tulpinile 31, 33, 33, 34, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58,59, 66 și 68 sunt înalt oncogene.

Citește și: Cele mai periculoase boli care circulă acum în România. Cercetător: ”De ambele se poate muri”

Alții i-au spus că iubita lui a comis o infracțiune și că trebuie să spună asta la poliție.

Conform Codului Penal este infracțiune contra sănătății publice. 

Conform art. 353 CP,  transmiterea unei boli venerice, prin raport sexual sau alte acte sexuale, de către o persoană care ştie că suferă de o astfel de boală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

 Instanţa de judecată va dispune măsura de siguranţă a obligării la tratament medical.

Vaccinare anti-HPV Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Vaccinarea antiHPV în România

În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin, acesta fiind al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor de orice vârstă din țara noastră, însă a doua cea mai frecvent diagnosticată malignitate la femeile sub 65 de ani.

Estimările arată că anual se pierd peste 21.000 de ani potențiali de viață prin decese premature cauzate de cancerul de col uterin survenite la persoanele de sex feminin în vârstă de 15-64 ani.

Cu toate acestea, acoperirea vaccinală împotriva HPV este scăzută în România, în pofida eforturilor depuse de guvern prin includerea acestei vaccinări într-un program național de vaccinare în anul 2008, cu un program oferit gratuit fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani la nivel național, program ce s-a confruntat cu o mare reticență față de vaccinare, scrie insp.gov.ro

Citește și: Cercetător român la Oxford: Boli incurabile pentru care va exista leac foarte curând. „E o speranță”

În 2009, programul de vaccinare a fost relansat cu ajutorul unei campanii de comunicare, dar rezultatele au fost foarte modeste. Programul a fost oprit timp de aproape 10 ani și reluat în 2019, adresat fetelor 11-14 ani şi ulterior 11-18 ani, gratuit, în cabinetele medicilor de familie, pe baza unei cereri scrise prealabile din partea părinților.

În prezent, prin Ordinul MS nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 (31) au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani, şi compensarea 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te