România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin comparativ cu țările Uniunii Europene, deși este vorba despre unul dintre puținele tipuri de cancer prevenibile prin vaccinare. La fiecare cinci ore, o româncă din grupa de vârstă 20-50 de ani moare de cancer de col uterin.
În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin, acesta fiind al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor de orice vârstă din țara noastră, însă a doua cea mai frecvent diagnosticată malignitate la femeile sub 65 de ani.
Estimările arată că anual se pierd peste 21.000 de ani potențiali de viață prin decese premature cauzate de cancerul de col uterin survenite la persoanele de sex feminin în vârstă de 15-64 ani.
Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări
Planul European de Combatere a Cancerului prevede vaccinarea a 90% din populația țintă de fete și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților, până în 2030 2 , în vederea atingerii obiectivului de eliminare a cancerelor cauzate de infecția cu HPV.
„Limbajele iubirii", o campanie de informare care își propune să informeze părinții cu privire la afecțiunile provocate de infecția cu HPV, importanța prevenției prin vaccinare și să contribuie în acest fel la creșterea ratei de vaccinare în cadrul Programului Național de Imunizare anti-HPV, a fost lansată pe platforma https://www.protejeaza-tedehpv.ro. Campania este avizată de Ministerul Sănătății și a fost lansată de MSD (Merck Sharp&Dohme), compania farma care produce și livrează în România vaccinul împotriva cancerului de col uterin.
Campania își propune să contribuie la creșterea nivelului de informare și conștientizare în rândul părinților cu privire la infecția cu HPV și afecțiunile provocate de aceasta, precum și la importanța vaccinării, ca mijloc de preveție primară, în perioada preadolescenței și adolescenței.
Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ exclus din magistratură de CSM pentru două postări pe TikTok
Părinții vor beneficia prin intermediul platformei https://www.protejeaza-tedehpv.ro/ de o serie de materiale educaționale despre HPV, afecțiunile cauzate de infecția cu acest virus, cele mai frecvente mituri și informatii privind mijloacele de prevenție disponibile. Website-ul, precum și celelalte materiale dezvoltate în cadrul campaniei – broșură dedicată părinților, animație, articole - au la bază date validate științific și formate grafice atractive, astfel încât să facă informația accesibilă și ușor de urmărit.
Pentru a oferi părinților informații cuprinzătoare și pentru a răspunde celor mai frecvente întrebări legate de infecția cu HPV și vaccinarea anti-HPV, pe website va fi disponibil și un e-book gratuit pe care părinții îl vor putea descărca.