Consensul în rândul experților este că numai un vaccin COVID-19 eficient și administrat simultan va pune capăt pandemiei actuale.
Această necesitate a accelerat dezvoltarea unor platforme de vaccinare distincte de cele clasice, pentru care este nevoie de mai mult timp de fabricare și un proces îndelungat pentru aprobare.
Noile platforme nu numai că s-au dovedit eficiente ca timp de răspuns, dar au pus bazele pentru obținerea de vaccinuri de ultimă generație când vor apărea noi viruși în viitor.
Un focar de virus gripal aviar (HPAI), patogen al subtipului H5N1, a fost diagnosticat în Hong Kong în 1997, cu 18 cazuri în rândul oamenilor, inclusiv șase decese.
Acesta a fost primul focar cunoscut de virus gripal A rezultat din transmiterea directă de la pui la oameni, fără un rezervor intermediar, cum ar fi porcii. Acest focar a sporit gradul de conștientizare a riscului unei pandemii devastatoare.
Apariția coronavirusului ce provoacă sindrom respirator acut sever (SARS-CoV) în 2002 a alertat întreaga lume. Nu s-a extins foarte tare, fiind controlat, la acea dată, prin urmărirea contactelor și proceduri de izolare, după ce a infectat 8.000 de oameni în 27 de țări.
Epidemia de virus Ebola în Africa de Vest, între 2013-2016, a fost un moment decisiv pentru decizia de a se investi în cercetarea masivă a virușilor transmisibili la oameni.
__________________
Citește și:
Vaccinuri ce conferă imunitate mulți ani
Vaccinuri multivalente cu protecție universală
__________________
În trecut, mai fuseseră epidemii restrânse de Ebola, cu câteva sute de cazuri în zone închise, însă cea din 2013-2016 a provocat peste 30.000 de cazuri în zece țări și a durat mai mult de trei ani pentru a o pune sub control.
Numărul fără precedent de cazuri, răspândirea geografică și cantitatea enormă de bani și eforturi necesare pentru a pune capăt acestei epidemii a arătat clar că virusurile zoonotice reprezintă o imensă amenințare pentru sănătatea și economiile globale.
Au fost lansate eforturi pentru identificarea virusurilor cu potențial epidemic și s-au investit bani în dezvoltarea vaccinurilor și în dezvoltarea de noi platforme rapide de vaccinare.
Și, totuși, apariția SARS-CoV-2, al șaptelea coronavirus – care trece de la animal la om – a luat lumea pe nepregătite. Cum antivirale specifice nu există pentru acest coronavirus, fiind nevoie de protocoale de tratament în funcție de cazuri, numai vaccinurile sunt esențiale pentru a controla pandemia.
Marea majoritate a vaccinurilor licențiate în prezent pentru uz uman pot fi împărțite în vaccinuri pe bază de virus sau pe bază de proteine.
Cele patru tipuri de tehnologii pentru vaccinuri anti-Covid-19 sunt următoarele:
Virusul întreg
Multe vaccinuri convenționale folosesc viruși întregi pentru a declanșa un răspuns imunitar. Există două abordări principale.
Vaccinurile pe bază de virus viu atenuat folosesc o formă slăbită a virusului care se poate reproduce în continuare fără a provoca boli.
Vaccinurile inactivate utilizează viruși al căror material genetic a fost distrus, astfel încât să nu se poată replica, dar pot declanșa totuși un răspuns imun. Ambele tipuri folosesc tehnologii clasice și căi bine stabilite pentru aprobare.
Vaccinurile pe bază de virus viu atenuat nu sunt indicate pentru persoanele al căror sistem imunitar este compromis și necesită depozitare frigorifică atentă, ceea ce face utilizarea lor mai dificilă în țările cu resurse reduse. Vaccinurile cu virus inactivat pot fi administrate persoanelor cu sistem imunitar compromis.
Subunitate proteică
Vaccinurile subunitare folosesc părți de agent patogen - adesea fragmente de proteine - pentru a declanșa un răspuns imun.
Acest lucru minimizează riscul de efecte secundare, dar înseamnă și că răspunsul imun poate fi mai slab.
Acesta este motivul pentru care adesea necesită adjuvanți, pentru a ajuta la creșterea răspunsului imun. Un exemplu de vaccin subunitar existent este vaccinul împotriva hepatitei B.
Acid nucleic
Vaccinurile cu acid nucleic folosesc material genetic - fie ARN, fie ADN - pentru a oferi celulelor instrucțiunile de fabricare a antigenului. În cazul COVID-19, acesta este de obicei proteina virală spike.
Odată ce acest material genetic intră în celulele umane, folosește fabricile de proteine ale celulelor umane pentru a produce antigenul care va declanșa un răspuns imun.
Avantajele acestor vaccinuri sunt nu numai că sunt ieftine, ușor de produs, dar s-au dovedit a fi și foarte eficiente. Deoarece antigenul este produs în celulele noastre și în cantități mari, reacția imună este puternică.
Vaccinurile cu ARN trebuie păstrate la temperaturi extrem de scăzute de -70°C sau mai mici, ceea ce implică echipamente specializate de depozitare frigorifică, iar țările cu venituri mici și medii sunt defavorizate. Acesta este singurul dezavantaj al acestui tip de vaccin de generație nouă.
__________________
Citește și:
Vaccinuri ce conferă imunitate mulți ani
Vaccinuri multivalente cu protecție universală
__________________
Vector viral
Vaccinurile cu vectori virali duc instrucțiuni genetice celulelor pentru a produce antigeni. Diferă de vaccinurile cu acid nucleic prin faptul că utilizează un virus inofensiv, diferit de cel pe care îl vizează vaccinul, pentru a livra aceste instrucțiuni în celulă. Un tip de virus care a fost adesea folosit ca vector este adenovirusul, care provoacă o răceală obișnuită.
Ca și în cazul vaccinurilor cu acid nucleic, mașinăria noastră celulară produce, pe baza acestor instrucțiuni, antigenul din aceste instrucțiuni, pentru a declanșa un răspuns imun.
Vaccinurile vectoriale virale pot imita infecția virală naturală și, prin urmare, ar trebui să declanșeze un răspuns imun puternic.
Cu toate acestea, deoarece există șansa ca mulți oameni să fi fost deja expuși la virușii folosiți ca vectori, unii pot fi imuni la aceștia, făcând vaccinul mai puțin eficient.
Platformele clasice de vaccinare în cazul pandemiei de SARS-CoV-2, în care cantități mari de virus ar trebui cultivate în condiții de nivel de biosecuritate 3 (BSL3) pentru un vaccin complet inactivat, nu fac față necesităților.
Sunt necesare teste extinse de siguranță pentru a avea certitudinea că virusurile atenuate sunt sigure și nu revin la originalul virulent.
Vaccinurile cu particule asemănătoare virusului necesită mai multe proteine recombinante produse simultan, un procedeu mai greoi.
Principalul avantaj al vaccinurilor de ultimă generație este că pot fi dezvoltate numai pe baza informațiilor secvențiale.
Dacă se cunosc secvențele de codare pentru proteina virală importantă, se poate trece la producerea vaccinului.
Acest lucru face ca noile platforme să fie foarte adaptabile și să accelereze considerabil dezvoltarea vaccinului. Majoritatea studiilor clinice privind vaccinul COVID-19 în curs de desfășurare implică o platformă de ultimă generație.
Dezvoltate ca terapie împotriva cancerului
Dezvoltarea multor dintre platformele de nouă generație folosite acum în pandemie va duce la utilizarea potențială a acestora în terapiile împotriva cancerului.
Aceasta este o realizare majoră în domeniul sănătății publice și va duce la o schimbare permanentă a peisajului platformelor de vaccinare și la o capacitate crescută de fabricare a vaccinurilor pentru aceste platforme noi.
Odată ce platformele de nouă generație sunt licențiate, utilizarea lor pentru alți agenți patogeni sau indicații de boală este mai ușor de atins.
Gama mai largă de posibilități pentru proiectarea preventivă și reactivă a vaccinurilor, precum și dezvoltarea mai rapidă și opțiunile de fabricație, vor schimba permanent capacitatea de a răspunde rapid la virusurile emergente.
Pandemia de Covid-19 a impus un nou front de lucru pentru companiile farmaceutice. Acestea au început să lucreze la dezvoltarea de noi tipuri de vaccinuri, non-injectabile, și pe fondul unei reticențe destul de mari a populației în fața vaccinurilor de ultimă generație, necunoscute până la debutul pandemiei.
Primul vaccin oral anti-Covid
O companie farmaceutică israeliano-americană se pregătește să lanseze un studiu clinic de fază I pentru ceea ce ar putea deveni primul vaccin oral anti-COVID-19 din lume, potrivit The Jerusalem Post.
Oramed Pharmaceuticals Inc., o companie farmaceutică bazată pe tehnologia dezvoltată de Hadassah-University Medical Center, a anunțat o colaborare cu Premas Biotech, cu sediul în India, pentru a dezvolta un vaccin oral.
Împreună au format compania Oravax Medical Inc. Vaccinul se bazează pe tehnologia de administrare orală „POD” a Oramed și pe tehnologia vaccinului Premas.
Tehnologia Oramed poate fi utilizată pentru a administra oral o serie de terapii pe bază de proteine, care altfel ar fi administrate prin injecție. Oramed se află în mijlocul unui studiu clinic de fază III, la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, a unei capsule de insulină orală pentru diabetul de tip 1 și 2.
__________________
Citește și:
Vaccinuri ce conferă imunitate mulți ani
Vaccinuri multivalente cu protecție universală
__________________
Un vaccin oral COVID-19 ar elimina mai multe bariere în calea distribuției rapide, la scară largă, permițând oamenilor să ia vaccinul singuri acasă.
În timp ce ușurința administrării este esențială astăzi pentru a accelera ratele de inoculare, un vaccin oral ar putea deveni și mai valoros în cazul în care un vaccin COVID-19 poate fi recomandat anual ca vaccinul antigripal standard.
Compania a finalizat un studiu pilot pe animale și a constatat că vaccinul a dezvoltat anticorpii imunoglobulinei G (IgG) și imunoglobulinei A (IgA).
IgA este necesară pentru imunitatea pe termen lung.
Noul candidat la vaccinul Oravax vizează trei proteine structurale ale noului coronavirus, spre deosebire de proteina cu vârf unic vizată prin vaccinurile Moderna și Pfizer. Ca atare, acest vaccin ar trebui să fie mult mai potrivit pentru variantele noului coronavirus.
În plus, este un vaccin pe bază de drojdie, ceea ce face ca timpul și costul de producție să fie mult mai mic decât concurenții deja aprobați.
Israelul începe producția unui spray nazal care ucide 99% din viruși
Medicamentul poate ucide un larg spectru de viruși, au arătat testele în laboratorul companiei SaNOtize, care a dezvoltat în Canada acest spray ce poate fi utilizat pentru prevenire, pentru a proteja de orice infecție virală respiratorie.
Enovid creează o barieră fizică în pasajele nazale pentru a opri virușii, împreună cu o „barieră chimică” de oxid azotic, care este cunoscut pentru calitățile sale antimicrobiene. Oxidul nitric nu doar blochează virușii, dar îi și ucide.
Israelul va deveni prima țară în care se vinde spray-ul. Spray-ul a fost aprobat pentru vânzare și în Noua Zeelandă.
Producția, de circa 200-500.000 de spray-uri, va începe în mai, în Israel.