Timp de zeci de ani, a fost genul de boală pe care medicii o întâlneau doar o dată sau de două ori în carieră și era aproape întotdeauna diagnosticată la persoanele în vârstă.
Un tip de cancer considerat „dispărut” îmbolnăvește tot mai mulți oameni. De ce e greu de detectat?
Dar acum se conturează o tendință surprinzătoare și îngrijorătoare: cancerul de apendice este diagnosticat din ce în ce mai des și afectează tot mai multe persoane în vârstă de 30, 40 de ani și chiar mai tinere. Această schimbare i-a lăsat pe mulți experți perplecși și în căutarea unor răspunsuri.
Citește și: Alimentul iubit de toți românii, care previne cancerul de colon. Protejează inima și creierul
Apendicele este o mică pungă în formă de deget atașată de intestinul gros. Rolul său în organism este încă dezbătut, dar este cunoscut mai ales pentru că provoacă apendicita, o inflamație dureroasă care necesită adesea o intervenție chirurgicală de urgență. Ce este mai puțin cunoscut este faptul că cancerul se poate dezvolta în apendice, de obicei fără semne prevestitoare, scrie sciencealert
Un nou studiu, publicat în revista Annals of Internal Medicine, a arătat că numărul cazurilor de cancer de apendice a crescut dramatic în rândul persoanelor născute după anii 1970. De fapt, incidența a crescut de trei ori sau chiar de patru ori în rândul generațiilor mai tinere, comparativ cu cele născute în anii 1940.
Citește și: Afecțiunea care duce la cancer de colon la tineri. Nu are simptome, iar numărul cazurilor e mare
Un tip de cancer considerat „dispărut” îmbolnăvește tot mai mulți oameni. De ce e greu de detectat? - Foto: Freepik
Cancerul de colon și cancerul gastrointestinal apar tot mai frecvent
Deși numărul total este încă mic (cancerul de apendice afectează doar câteva persoane la un milion în fiecare an), creșterea rapidă este izbitoare. Și mai remarcabil este faptul că aproximativ unul din trei cazuri apare acum la adulții sub 50 de ani, o proporție mult mai mare decât cea observată la alte tipuri de cancer gastro-intestinal.
Deci, ce se ascunde în spatele acestei creșteri a cancerului de apendice?
Nimeni nu știe cu siguranță, dar unul dintre primii suspecți este schimbarea dramatică a stilului de viață și a mediului în ultimele decenii. Ratele obezității au crescut vertiginos din anii 1970, iar excesul de greutate este un factor de risc cunoscut pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cele ale sistemului digestiv.
În același timp, dieta s-a orientat către alimente mai procesate, băuturi zaharoase și carne roșie sau procesată, toate acestea fiind asociate cu un risc crescut de cancer în alte părți ale intestinului.
Activitatea fizică a scăzut, tot mai multe persoane petrecând multe ore stând la birou sau în fața ecranelor.
O altă posibilitate este că suntem expuși la factori de mediu noi, cu care generațiile anterioare nu s-au confruntat. Industrializarea producției alimentare, utilizarea pe scară largă a substanțelor cjhimice precum și schimbările în calitatea apei ar putea juca un rol important. Cu toate acestea, dovezile sunt încă în stadiu incipient.
Greu de detectat
Ceea ce face cancerul de apendice deosebit de dificil este faptul că este greu de detectat. Spre deosebire de cancerul de colon, care poate fi uneori depistat în stadiu incipient prin colonoscopie, cancerul de apendice trece neobservat
Simptomele, dacă apar, sunt vagi și ușor de ignorat. Pacienții pot prezenta dureri abdominale ușoare, balonare sau modificări ale tranzitului intestinal, care sunt simptome frecvente în multe afecțiuni benigne. Ca urmare, majoritatea cazurilor sunt descoperite abia după operația pentru apendicită suspectată, când adesea este prea târziu pentru o intervenție timpurie.
În ciuda creșterii numărului de cazuri, nu există un test de screening de rutină pentru cancerul de apendice. Boala este pur și simplu prea rară pentru a justifica screeningul la scară largă, iar apendicele poate fi dificil de vizualizat cu ajutorul imagisticii standard sau endoscopiei. Acest lucru înseamnă că atât pacienții, cât și medicii trebuie să fie extrem de vigilenți.
Dacă cineva prezintă simptome abdominale persistente sau neobișnuite, mai ales dacă are sub 50 de ani, este important să nu le ignore. Investigarea precoce și tratamentul prompt pot face o diferență semnificativă în ceea ce privește rezultatele.
Creșterea incidenței cancerului de apendice în rândul adulților tineri face parte dintr-o tendință mai largă observată în cazul altor tipuri de cancer gastrointestinal, cum ar fi cancerul de colon și de stomac. Și aceste tipuri de cancer sunt diagnosticate mai frecvent la persoanele sub 50 de ani, ceea ce sugerează că ar putea exista factori de risc comuni.