Clinica Medlife a secvențiat 156 de probe recoltate din 19 orașe din România și nu a găsit probe privind prezența mutației Omicron. În schimb, a depistat varianta Delta Plus (AY.4.2) în 11 probe analizate.
Varianta Delta Plus este considerată mai contagioasă decât mutația Delta, însă nu s-a dovedit că ar provoca forme mai grave ale bolii.
Citește și: Trei persoane repatriate din Africa de Sud, posibil infectate cu Omicron, au fost izolate | Newsweek Romania
Cele 156 de probe au fost selectate aleatoriu de către medicii MedLife, fiind recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării (Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara). Potrivit raportului MedLife, probele analizate conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului, nefiind identificată o variantă românească a coronavirusului sau prezența noii tulpini Omicron pe teritoriul României.
„În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală.
Citește și: Tot ce știm despre Omicron, cea mai nouă mutație COVID. 44 de cazuri, raportate în Europa | Newsweek Romania
În ceea ce privește noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României. Conform datelor publicate de OMS, această tulpină are mai multe mutații față de varianta Delta la nivelul genei S, fără a fi cunoscute, pentru moment, caracteristicile diferențiatoare și impactul asupra eficienței vaccinurilor”, a explicat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.
MedLife a anunțat că va continua secvențierea săptămânală a genomului virusului SARS-CoV-2 în vederea identificării noii tulpini Omicron pe teritoriul României. MedLife a depitsta în premieră și tulpina Delta în România.
Mutația Delta Plus apare și în raportul săptămânal al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) - din 5.000 de cazuri secvențiate de Delta, la 54 a fost detectată subvarianta AY.4.2 (1,1%).
Miercuri seară, au fost repatriați din Africa de Sud cei 29 de sportivi ai echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare. Un sportiv a fost depistat pozitiv cu coronavirus și este asimptomatic. I s-a recoltat o probă care a fost trimisă la Institutul Național de Cercetare Medico-Militară „Cantacuzino" din Capitală pentru secvențiere.
Alte două persoane care se aflau în avion au fost confirmate pozitiv cu COVID, fiind în carantină în județele Vaslui și Brașov. Probele lor au fost trimise, de asemenea, pentru secvențiere la Institutul Cantacuzino.