Tot ce știm despre Omicron, cea mai nouă mutație COVID. 44 de cazuri, raportate în Europa

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.12.2021 - 21:48
Srsă imagine: pexels.com
Srsă imagine: pexels.com

Până în 30 noiembrie, au fost confirmate 44 de cazuri de infectare cu Omicron în țările UE și din Spațiul Economic European, conform ECDC. Mutația COVID Omicron a fost raportată prima dată în Africa de Sud.

SHARE

Universitatea Johns Hopkins din SUA a făcut un rezumat a ceea ce știm și ceea ce nu știm în prezent despre varianta Omicron, depistată pentru prima dată în Africa de Sud, în 25 noiembrie. 

Citește și: Ce simptome are o persoană infectată cu varianta COVID Omicron | Newsweek Romania

Ce știm:

- Omicron este o variantă de coronavirus care determină îngrijorare (VOC), la fel ca mutația Delta, iar evoluția ei este atent monitorizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

- Proteina spike a tulpinii Omicron are mai multe mutații, ceea ce ar permite virusului să se lege mai strâns de celule, să pătrundă mai ușor în celule și chiar să „evite” vaccinurile într-o anumită măsură.

- Față de alte variante COVID, datele preliminare strânse de OMS arată că Omicron ar putea crește riscul reinfectării.

- Numărul cazurilor de infectare cu Omicron este relativ mic și în acest moment nu sunt date că această tulpină COVID determină apariția unor cazuri mai grave decât Alpha sau Delta.

- Măsurile standard de protecție, precum purtarea măștii, păstrarea distanței și socializarea în grupuri restrânse, sunt eficiente în prevenirea transmiterii acestei tulpini.

- Apariția acestei tulpini este exemplul perfect de răspuns la întrebarea de ce este nevoie de echitate în distribuirea vaccinurilor.

Citește și: 89 decese COVID în 24h, dintre care 10 anterioare. Numărul, comparabil cu cel din 20 septembrie | Newsweek Romania

Ce nu știm: 

- Dacă se transmite mai repede decât Delta.

- Dacă noile mutații provoavă îmbolnăviri mai grave decât Delta, din cauza numărului mic de cazuri confirmate până în prezent cu Omicron. 

- Dacă rezistă în fața vaccinului. Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Omicron sunt confirmate la persoane nevaccinate.

- Cât este de răspândită de fapt. A fost detectată mai întâi în Africa de Sud, dar nu înseamnă că acolo a apărut. De exemplu, în Olanda au fost detectate cazuri de îmbolnăvire cu Omicron înainte să fie raportate cazurile din Africa de Sud. 

Citește și: Varianta Omicron, detectată în Olanda înainte de primele cazuri venite din Africa de Sud | Newsweek Romania

 

44 de cazuri confirmate cu Omicron în UE și țările din Spațiul Economic European, până în 30 noiembrie

Până în 30 noiembrie, ora 12.00, au fost confirmate 44 de cazuri de infectare cu Omicron în țări membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European (EU/EEA): Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia, arată cele mai noi date publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC)

Mai sunt raportate și alte cazuri probabile, dar acestea sunt încă sub observație. Cele mai multe cazuri confirmate sunt la persoane care au un istoric de călătorie în țări africane. În toate cazurile confirmate cu Omicron, pacienții au fost asimptomatici sau au acuzat simptome ușoare. 

Până acum, n-au fost raportate cazuri severe de infectare cu Omicron și nici decese. 

Până în 30 noiembrie, inclusiv, au fost raportate cazuri și în: Australia, Botswana, Canada, Hong Kong, Israel, Japonia, Africa de Sud, Suedia, Marea Britanie. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te