Șapte semne că un om este în depresie. Prietenul tău are nevoie urgentă de medic

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.04.2023 - 13:24
Tânără tristă Foto: Pixabay.com (rol ilustrativ)

Sunt oameni ale căror afecțiuni de natură psihică trec ușor neobservate. Nici măcar apropiații nu-și dau seama că suferă. Psihiatrii atrag atenția unor semne care arată că ceva nu este în regulă.

SHARE

Oamenii cu afecțiuni psihice fac diverse gesturi care îi dau de gol deși încearcă să ascundă că sunt bolnavi.

Medicul psiholog Thema Bryant a explicat ce înseamnă semnele date de gesturile unor apropiați care se confruntă cu depresie.

Șapte semne că un om este în depresie. Prietenul tău are nevoie urgentă de medic

Un mesaj ciudat ignorat sau izbucnirea furioasă din cauza unei facturi scumpe pot trece neobservate, în acest ritm alert al vieții moderne.

Dar schimbările subtile ale unei persoane dragi ar putea fi un semn că se luptă cu probleme de sănătate mintală, potrivit doctorului Thema Bryant, președintele Asociației Americane de Psihologie.

Ea a spus că toată lumea poartă stresul în mod diferit și a explicat șapte semne care sugerează că ar trebui să-ți verifici prietenul sau membrul familiei - chiar dacă schimbările par inofensive.

În SUA, spre exemplu, aproximativ 26% din populație suferă de o tulburare de sănătate mintală. Și există semne că acest procent este în creștere. 

Chiar în această săptămână, CDC a raportat că sinuciderea a devenit a doua cauză de deces pentru persoanele sub 35 de ani.

Raportul nu a expus și un motiv pentru care se întâmplă acest lucru, dar experții au pus anterior vina pe seama consecințelor economice și psihologice ale pandemiei, scrie Daily Mail.

Semnele că o persoană ar putea avea afecțiuni psihice:

  • Răspunde lent la mesaje

Dr. Bryant a spus DailyMail.com că unul dintre cele mai comune semne că cineva se luptă emoțional este atunci când începe să se închidă.

Aceasta poate include semne simple, cum ar fi nevoie de mai mult timp pentru a răspunde la mesaje sau întâlniri mai rar cu prietenii.

Dacă nu ați mai auzit de ei de ceva vreme sau dacă de obicei sunt receptivi, dar acum nu răspund sau fac asta cu întârziere, este un semn că se întâmplă ceva.

Oamenii se pot autoizola atunci când sunt deprimați ca mecanism de adaptare, permițându-le să aibă mai mult control asupra vieții lor sau pentru că se simt copleșiți.

  • Scărpinatul, ciupitul și ruperea părului

Experții spun că astfel de comportamente repetitive sunt adesea determinate de un sentiment de tensiune sau anxietate care este ameliorată prin gesturi cum ar fi scărpinatul pielii până la escoriații, mușcatul obrajilor, ciupitul, rosul unghiilor sau tragere compulsivă de păr.

Scărpinatul pielii până la escoriații este o afecțiune recunoscută medical sub denumirea de  dermatilomanie. Se estimează că una din 20 de persoane poate avea această afecțiune la un moment dat în viața lor.

Citește și: Probleme psihice la ieșirea din izolare: mai multe psihoze, violență și tentative suicidare

Dr. Thema a spus că oamenii pot începe să-și aleagă zone ale corpului pentru că „nu știu să-și denumească suferința și astfel o exprimă fizic”.

  • Discurs ”auto-demotivant”

Poate fi tentant să treci cu vederea un comentariu deprimat de la un prieten în timp ce te bucuri de o cafea sau de o masă afară.

Dar dr. Thema i-a îndemnat pe oameni să se ridice și să țină seama de comentarii precum „de ce m-ar angaja cineva”.

  • Animalele de companie sau copiii se tem de ei  

Dacă copilul sau animalul de companie al cuiva pare să-i fie frică de el, acest lucru ar putea sugera de fapt că se luptă emoțional.

Dar dacă sunteți suficient de aproape de cineva, merită să subliniați că există o altă modalitate de a gestiona ceea ce trec.

  • Pierdere bruscă în greutate sau creștere în greutate

Dr. Thema a spus că un semn de avertizare mai frecvent al problemelor de sănătate mintală poate fi o fluctuație bruscă a greutății.

Persoanele deprimate pot începe să mănânce mai puțin din cauza emoțiilor negative sau a pierderii interesului pentru activitățile care le plac. 

Sau pot mânca mai mult pentru a face față emoțiilor și pentru că au devenit mai puțin activi.

  • ”Tezaurizează” lucuri

Stivuirea articolelor acasă ar putea fi, de asemenea, un alt semn că cineva se luptă emoțional, a spus dr. Thema.

Acestea pot include articole care le pot oferi confort, securitate sau un sentiment de control, cum ar fi haine, cărți sau articole sentimentale.

Citește și: Bolile psihice care apar târziu (Deutsche Welle)

Tezaurizarea poate fi un mecanism de adaptare pentru a face față emoțiilor dificile, a spus dr. Thema, sau poate oferi un sentiment de ușurare de sentimentele negative.

  • Se enervează din lucururi mărunte

Dacă un prieten are o explozie bruscă de furie din cauza unor lucruri mici, cum ar fi o factură scumpă, poate fi un semn că se luptă emoțional.

Dr. Thema a spus că ai putea observa un scrap de furie când cineva părea să aibă un răspuns exagerat de furie la ceva relativ minor.

Ea a spus că acest lucru ar putea include și copiii care au nevoie de prea mult timp pentru a-și lega șireturile.

Cumpoți să-ți ajuți un prieten care semnele depresiei

Dacă ați citit cele de mai sus și ați observat că unul dintre prietenii dvs. ar putea avea nevoie de ajutor, dr. Thema a spus că există mai multe lucruri pe care le puteți face.

În primul rând este important să verifici cu calm un prieten, fără a face presupuneri.

Dacă un prieten indică că se întâmplă ceva mai grav, atunci există o serie de lucruri pe care le poți face.

Aceasta include să le ascultăm problemele fără a le judeca, să fii alături de ei și, de asemenea, să ofere acte de bunătate.

Ce să faci dacă îți dai seama că cele 7 semne te descriu pe tine 

Dacă ai citit cele de mai sus și v-ați gândit „Doamne, ăsta sunt eu”, doctorul Thema a spus că nu ar trebui să intri în panică.

Încearcă să-ți găsești timp pentru a te relaxa în timpul zilei.

Alte strategii includ să nu lucrezi până târziu în noapte sau să fii pe rețelele de socializare seara târziu și să păstrezi un program de somn constant.

Exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea stării de spirit, a spus ea, inclusiv făcându-le în grup, deoarece vă oferă șansa de a socializa cu ceilalți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te