A fost crescută capacitatea de vaccinare la nivelul țării până la 100.000 de doze administrate pe zi și au fost crescute numărul de linii telefonice disponibile în call-center pentru programare până la 574, a explicat Comitetul Național pentru Coordonarea Activității de Vaccinare (CNCAV), la solicitarea Newsweek România.
„De asemenea, se va oganiza Maratonul vaccinării și în alte zone din țară. Proiectul a fost inițiat la nivelul județului Timiș (6.722 de persoane au fost vaccinate în cadrul Maratonului vaccinării de la Timișoara), o acțiune care va continua și în celelalte centre universitare din România.
Astfel, în perioada 7-9 mai se va desfășura Maratonul Vaccinării la București, în două centre de vaccinare organizate la Sala Palatului și Biblioteca Națională. Evenimentul va avea valențe sociale, culturale și artistice, și este organizat cu sprijinul UMF București, Ministrului Culturii și Prefecturii Capitalei.
În perioada 14 – 16 mai, Maratonul Vaccinării va continua la Cluj, Târgu – Mures și Iași.
De asemenea, în perioada 10 – 17 mai, 24 de ore din 24, la Craiova se va desfășura Maratonul Vaccinării în toate centrele de vaccinare din oraș.
Au avut loc o serie de întâlniri, atât cu reprezentanți ai mediilor de afaceri, cât și cu reprezentanți ai asociațiilor de pacienți cu boli cronice și s-au găsit și identificat elementele comune care să fie utile, atât pentru accesul la vaccinare, cât și pentru transmiterea mesajelor în ceea ce privește conștientizarea importanței și a beneficiilor vaccinării. Vaccinarea angajaților operatorilor economici se va face cu vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca.
De asemenea, a început operaționalizarea centrelor de vaccinare de tip Drive- Through. Primul centru de tip Drive-Through a fost deschis la Deva, la data de 25 aprilie, unde au fost vaccinate un număr de 1.241 persoane.
Luni, 26 aprilie, s-a deschis un Drive-Through la Cluj-Napoca, pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”. Vaccinarea s-a realizat direct în mașină, fără programare, cu vaccin de la compania Pfizer BioNTech.
De asemenea, în București, joi, 29 aprilie, în Piața Constituției, va fi deschis un nou centru de vaccinare Drive-Through”, arată CNCAV.
9 centre mobile
Comitetul de Coordonare precizează că, de săptămâna aceasta, 30 companii private au demarat vaccinarea sau urmează să demareze vaccinarea (șantierele navale din Mangalia, Drobeta – Turnu Severin, Giurgiu, Compania Ford de la Craiova, Companiile de Platforma industrială – Slatina), 13 companii din HORECA (de exempli, Complexul Therme, Lanțul City Grill), De asemenea, 13 echipe mobile au mers la companii private.
„Totodată, ca rezultat al discuțiilor cu reprezentanții autorităților locale și Direcțiilor de Sănătate Publică, vor fi organizate echipe mobile care să asigure vaccinarea la sediile operatorilor economici care fac solicitări în acest sens.
În ceea ce privește centrele mobile de vaccinare, la data de 27 aprilie, în cele 8 centre mobile deschise în județele Alba, Arad, Bacău, Constanța, Ilfov, Maramureș, Mehedinți și Sibiu, au fost vaccinate un număr de 1.185 persoane.
Activitatea de vaccinare din cadrul centrelor mobile a început efectiv miercuri, 21 aprilie, cu deschiderea primului centru mobil la Afumați, în județul Ilfov. De asemenea, prin sprijinul echipelor mobile, au fost identificate 14 județe în care se va demara, în viitor, această etapă de vaccinare. Astfel, vor intra, rând pe rând, și alte județe în care vor fi dislocate aceste centre mobile de vaccinare. În celelalte județe, acolo unde există spații adecvate, se vor aloca doar echipe mobile, împreună cu tot ce au nevoie, pentru a efectua vaccinarea în spațiile deja amenajate.
De asemenea, data de 28 aprilie se activează al 9-lea centru de vaccinare mobil, în județul Argeș, 80 de persoane urmând a fi imunizate chiar din prima zi”, menționează CNCAV, pentru Newsweek România.
Citește și: De ce nu recunoaște România genocidul armean: În general, s-a opus Ministerul de Externe
Programări în mediul rural
În mediul rural, acolo unde este mai dificilă accesarea platformei de programare, se vor extinde modalităţile de programare privind vaccinarea anti-COVID, în mod deosebit.
„Va exista posibilitatea de programarea telefonică, tot prin intermediul operatorului de call-center sau persoanele respective se vor programa direct în centrul de vaccinare, fără să existe nevoia creării unui cont în platformă. Persoane din mediul rural se pot deplasa la un centru de vaccinare și se pot înregistra pe listă în respectivul centru de vaccinare, stabilindu-se ziua în care să se prezinte pentru vaccinare.
Această măsură vine în sprijinul locuitorilor din mediul rural (care însumează peste 50% din populația României), mai ales pentru cei vârstnici, vulnerabili pentru care accesarea platformei este dificil de utilizat”, precizează CNCAV.
Un alt element important este legat de extinderea modalităților de vaccinare prin intermediul medicilor de familie. Astfel, din data de 4 mai, va începe imunizarea la cabinetele medicilor de familie cu serul produs de compania farmaceutică Johnson & Johnson. Pentru început, fiecare medic de familie va primi câte 25 de doze. Până în prezent, 3035 de medici si-au exprimat dorința de implicare în procesul de vaccinare.