Testele simple care indică vârsta reală a corpului. Care e legătura cu masa musculară și echilibrul?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.10.2024 - 16:21
Testele simple care indică vârsta reală a corpului - Foto: Pexels/Engin Akyurt - cu rol ilustrativ
Testele simple care indică vârsta reală a corpului - Foto: Pexels/Engin Akyurt - cu rol ilustrativ
Testele simple care indică vârsta reală a corpului
Testele simple care indică vârsta reală a corpului

Testele simple care indică vârsta reală a corpului. Care e legătura cu masa musculară și echilibrul. Între data nașterii din cartea de identitate și vârsta concretă a trupului nu este mereu o legătură clară. Ne putem simți mai tineri sau mai bătrâni decât anii pe care-i avem.

SHARE

Testele simple care indică vârsta reală a corpului. Un studiu recent privind puterea fizică și capacitatea de echilibru în raport cu îmbătrânirea a ajuns la concluzia că, din cauza deteriorării treptate a mușchilor, câteva teste simple pe care le puteți efectua acasă ar putea prezice cu exactitate vârsta corpului dumneavoastră.

Testele simple care indică vârsta reală a corpului. Care e legătura cu masa musculară și echilibrul?

Având în vedere că zeci de milioane de adulți în vârstă au raportat că au căzut la un moment dat, în perioada 2020 - 2023, cercetarea acestor indicatori-cheie ai îmbătrânirii și a efectelor lor asupra echilibrului ar putea contribui la îmbunătățirea asistenței medicale pentru populațiile în vârstă.

O echipă de cercetători a efectuat studiul pe 40 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani. Au fost evaluate forța de prindere a membrelor superioare și forța genunchilor membrelor inferioare, precum și sarcini care implicau poziții bilaterale (în picioare pe ambele picioare) cu ochii deschiși și închiși, mersul în picioare și poziții unilaterale (într-un picior), testând atât echilibrul piciorului dominant, cât și pe cel non-dominant.

Aceștia au constatat că mersul nu pare să fie afectat în mod semnificativ de vârstă, în timp ce forța și echilibrul au fost afectate.

Citește și: De la ce vârstă trebuie să bem mai multă apă zilnic? Ce schimbări apar în organism

În ciuda diferențelor de sex prezente în testele de forță, testele de echilibru nu au arătat nicio tendință legată de sexul participanților.

În timp ce parametrii de forță păreau să fie mai puțin afectați de vârstă, capacitatea de echilibru a tuturor grupurilor a fost semnificativ diminuată, cele mai importante efecte ale vârstei fiind observate la capacitatea participanților de a sta într-un picior.

Rezultatele arată că, în condițiile unui singur picior, durata echilibrului a scăzut cu o rată de 2,2 secunde pe decadă pe partea non-dominantă și de 1,7 secunde pe decadă pe partea dominantă, scrie IFL Science.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio - cu rol ilustrativ

În condițiile bilaterale, de stat pe ambele picioare, aceștia au constatat o creștere a balansului posturii de 6,3 % pe decadă, cu ochii deschiși și de 10,4 %, pentru ochii închiși. 

Deși dimensiunea eșantionului studiului este prea mică - cu parametri de vârstă relativ restrânși - pentru a trage concluzii definitive cu privire la rezultatele sale, acesta evidențiază modul în care deteriorarea musculară afectează funcțiile specifice ale corpului îmbătrânit.

Iar aici intră în calcul sarcopenia, ce reprezintă acea condiție medicală caracterizată prin pierderea progresivă a masei și a funcției musculare, în special la persoanele în vârstă.

Este un proces natural de îmbătrânire, dar poate fi influențat și exacerbate de factori precum inactivitatea fizică, o alimentație inadecvată și boli cronice.

Deși sarcopenia poate afecta și persoanele de vârstă mijlocie, aceasta este în general asociată cu deteriorarea masei musculare la adulții în vârstă, în special la cei cu boli cronice.

Citește și: Există o vârstă anume la care apar riduri pe față și se lasă pielea. Cum încetinim îmbătrânirea

Se estimează că între 5 și 13 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 70 de ani sunt afectate de sarcopenie, iar aceasta poate contribui la riscul de căderi și fracturi. 

„Sarcopenia este unul dintre cele mai devastatoare efecte ale îmbătrânirii, ducând la pierderea masei musculare, a forței și a funcției”, au scris autorii studiului, potrivit sursei citate.

„Forța musculară adecvată, mersul eficient și echilibrul bun, care scad odată cu vârsta, contribuie în mod esențial la independență și calitatea vieții.

Investigarea modului în care îmbătrânirea deteriorează parametrii legați de echilibru și forță este crucială, atât pentru pacienți, cât și pentru clinicieni”, au adăugat aceștia.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te