STUDIU Poluarea aerului poate duce la pierderea ireversibilă a vederii

DE Adina Mutăr | Actualizat: 26.01.2021 - 21:00
sursă unep.org

Poluarea aerului crește riscul pierderii ireversibile a vederii, potrivit rezultatelor unui studiu pe termen lung publicat marți în British Journal of Ophthalmology.

SHARE

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMA) este principala cauză de orbire în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani din țările mai bogate, cu aproximativ 300 de milioane de persoane care vor fi afectate până în 2040.

Factorii de risc cunoscuți includ vârsta, fumatul și predispoziția genetică.

Acum cercetătorii de la Universitatea Oxford au observat o legătură între DMA și poluarea aerului, despre care se știe deja că prezintă o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv boli de inimă și pulmonare.

Cercetătorii au analizat datele de la peste 115.000 de participanți care nu au raportat probleme oculare la începutul perioadei de studiu în 2006.

Datele oficiale privind traficul și nivelurile de oxid de azot și de particule mici au fost utilizate pentru a calcula nivelurile medii anuale de poluare a aerului la adresele de domiciliu ale participanților.

Ei au fost rugați să raporteze diagnosticarea cu DMA de către un medic și au fost testați cu privire la abilitățile de vedere câțiva ani mai târziu.

În total, 1.286 de participanți au fost diagnosticați cu DMA la sfârșitul perioadei de studiu.

După luarea în considerare a altor factori care influențează, inclusiv condițiile de sănătate și stilul de viață, expunerea la particule fine a fost asociată cu un risc cu 8% mai mare de contractare a DMA.

„Rezultatele noastre arată că poluarea aerului înconjurător, în special particulele fine sau cele emanate de combustie, poate crește riscul DMA", au precizat autorii studiului.

„Descoperirile noastre se adaugă dovezilor crescânde ale efectelor dăunătoare ale poluării aerului înconjurător, chiar și în contextul expunerii relativ scăzute.”

Organizația Mondială a Sănătății estimează că poluarea aerului este responsabilă de cel puțin șapte milioane de decese în fiecare an.

Săptămâna trecută, un studiu separat a estimat că reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de OMS ar putea preveni peste 50.000 de decese anual în Europa.

Studiul publicat marți a fost observațional și, prin urmare, nu a putut stabili o legătură cauzală între poluarea aerului și DMA.

Dar experții au spus că au furnizat dovezi suplimentare pentru riscurile pentru sănătate ale unei calități slabe a aerului.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.