STUDIU Plantele cu care se apără românii de COVID-19: cimbru, mentă, muguri de brad și usturoi

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.12.2020 - 18:08
Usturoiul a fost folosit de români împotriva COVID-19. Foto Fotografie creată de Nick Collins, de la Pexels

Confruntați cu un virus nou, foarte contagios și cu o rată de mortalitate ridicată, oamenii au apelat nu doar la medicamente vechi, ci și la tratamente naturiste cu care erau obișnuiți din trecut.

SHARE

O cercetare internațională a vrut să afle ce plante au folosit oamenii din 12 țări și din 5 regiuni mari. Studiul a vizat și România, axându-se pe tratamentele naturiste folosite în Transilvania. 

„Răspunsul oamenilor din diferite colțuri ale lumii la pandemia de COVID-19 a inclus și tratamente naturiste,  ca asistență medicală primară pe care s-au bazat comunitățile pentru prevenirea și atenuarea simptomelor.

Într-o perioadă foarte complexă și confuză, în care serviciile de sănătate publică din mai multe țări au fost complet copleșite și, în unele cazuri, chiar prăbușite, aceste răspunsuri gospodărești de primă linie au fost chintesențiale pentru construirea rezistenței fizice, mentale și sociale și pentru îmbunătățirea sănătatea individuală și a comunității”, se arată în studiul „Taming the pandemic? The importance of homemade plant-based foods and beverages as community responses to COVID-19.

Oamenii s-au bazat în primul rând pe ceaiuri și condimente („alimente-medicamente”), iar preferințe clare sunt pentru plante internaționale, popularizate de diverse noi mass-media.

„Zonele din apropierea orașelor și gospodăriile rurale par să aibă din nou remedii pe bază de plante de casă pe care le folosesc în perioade normale pentru tratarea gripei și a altor simptome respiratorii sau pe care le consideră pur și simplu alimente sănătoase. Cea mai remarcabilă schimbare în multe domenii a fost consumul crescut de ghimbir și usturoi, urmat de ceapă, turmeric și lămâie”, menționează studiul.

Transilvania consumă usturoi, ceapa, șalota, pătrunjel de grădină, urzică

În România rurală, intensitatea măsurilor de securitate și sanitare impuse din cauza pandemiei COVID-19 a fost invers proporțională cu gradul de izolare a comunităților.

„Mai mult, mulți locuitori ai orașului au petrecut blocajul impus COVID-19 în zone rurale izolate. Mass-media a avut o influență mare asupra conștientizării sociale a efectelor pandemiei, iar oamenii au început să își remodeleze obiceiurile zilnice legate de medicamentele alimentare de casă (pe bază de plante) prin creșterea consumului lor, în special de ceaiuri din plante și alimente sănătoase, pentru a contracara simptomele respiratorii ale gripei sau pentru a spori imunitatea”, menționează studiul.

Cercetătorii au aflat că românii s-au protejat de COVID-19 cu diferite specii de cimbru și mentă sălbatică, precum și mugurii de brad european (Abies alba Mill.) Sau pinul (Pinus spp.)

„Au fost utilizate în ceaiuri, siropuri sau ca extracte amestecate cu tincturi de miere sau propolis pentru tratarea sau preveniți simptomele respiratorii comune ale oricărei gripe.  

În plus, cătina (Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson) depozitată în miere se consumă de obicei dimineața înainte de orice masă.  

Usturoiul, ceapa, șalota, pătrunjelul de grădină, urzica (Urtica dioica L.), găina grasă (Chenopodium album L.), măcrișul (Rumex acetosa L.) și berbecii (Allium ursinum L.) se consumă în mod normal în cantități mari în primăvara, fie crude în salate, fie în supe (pătrunjel de grădină în sucuri sau piureuri) și sunt considerate alimente sănătoase, cu rol în prevenirea răcelilor și sporirea imunității”, menționează studiul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te