Lancet: Reinfectarile cu COVID sunt rare după 6 luni. Persoanele de peste 65 de ani, mai afectate

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.03.2021 - 11:19
Testele gratuite făcute în Danemarca în ambele valuri au arătat că reinfectarile cu COVID sunt rare după 6 luni, dar persoanele de peste 65 de ani, mai afectate Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Studiul, care a analizat ratele de reinfecție la 4 milioane de persoane din Danemarca, a constatat că majoritatea persoanelor care au avut Covid-19 aveau protecție împotriva reinfecției de peste șase luni.

SHARE

Infecția anterioară cu COVID-19 protejează majoritatea oamenilor împotriva reinfecției, doar 0,65% dintre pacienți fiind testați pozitiv cu un test PCR pozitiv atât în primul, cât și în al doilea val din Danemarca. Protecția împotriva reinfectării a rămas stabilă mai mult de șase luni. Însă persoanele cu vârsta peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de a face din nou COVID-19, cu doar 47% protecție împotriva reinfectării, comparativ cu 80% pentru persoanele mai tinere, arată studiul publicat de Lancet. 

Citește și: Când va fi gata vaccinul anti-COVID care ar oferi imunitate 17 ani. Testele clinice au început

Cercetarea subliniază că măsurile de protecție a persoanelor în vârstă - inclusiv distanțarea socială și vaccinările sunt esențiale, chiar dacă persoanele au fost deja diagnosticate cu COVID-19.
Analiza s-a axat pe tulpina originală COVID-19 și nu a făcut nicio evaluare a variantelor existente în momentul de față.

Citește și: Nelu Iordache, patronul Blue Air, 12 ani şi 6 luni de închisoare pentru delapidarea companiei

Reinfectarile cu COVID sunt rare după 6 luni. Persoanele de peste 65 de ani, mai afectate

Din totalul persoanelor care au avut COVID-19 în timpul primului val (martie - mai 2020) doar 0,65% (72/11 068) au fost depistate din nou pozitive în timpul celui de-al doilea val (septembrie - decembrie 2020). 

Dintre cei cu vârsta sub 65 de ani care au avut COVID-19 în timpul primului val, doar 0,60% (55/9137) au avut din nou test pozitiv în timpul celui de-al doilea val.

Citește și: Mafiotul Rechinu: Sunt o victimă. Parchetul din România ignoră o soluție definitivă din Mexic

Rata infecției în timpul celui de-al doilea val în rândul persoanelor din această grupă de vârstă care au avut anterior rezultate negative a fost de 3,60% (14.953 / 420.909).

Dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au avut COVID-19 în timpul primului val,  0,88% (17 / 1.931) au fost testate pozitiv și în al doilea val. Dintre persoanele de 65 de ani sau mai în vârstă care nu avuseseră anterior COVID-19, 2,0% (1.866 / 93.362) au fost testate pozitiv în al doilea val. 


„Având în vedere ceea ce este în joc, rezultatele subliniază cât de important este ca oamenii să respecte măsurile de protecție pentru a se menține pe ei înșiși și pe ceilalți în siguranță, chiar dacă au avut deja COVID-19”, co-studiază dr. Steen Ethelberg de la Statens Serum Institutul din Danemarca a declarat într-un comunicat.

În Danemarca testarea este gratuită indiferent dacă ai simptome sau nu

Autorii noului studiu au analizat datele colectate ca parte a strategiei naționale de testare COVID-19 a Danemarcei, prin care mai mult de două treimi din populație (69%, 4 milioane de persoane) au fost testate în 2020.

Testare PCR gratuită - deschisă pentru oricine, indiferent de simptome - este unul dintre pilonii centrali ai strategiei Danemarcei de a controla COVID-19, o abordare care o deosebește de majoritatea celorlalte țări.

Cercetătorii au folosit aceste date, cuprinzând primul și al doilea val al pandemiei, pentru a estima protecția împotriva infecției repetate cu tulpina originală COVID-19. Rapoartele rezultatelor testelor pozitive și negative au fost calculate ținând seama de diferențele de vârstă, sex și timp de la infecție și acestea au fost utilizate pentru a produce estimări de protecție împotriva reinfecției.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te