Pisicile Calico ajută la înțelegerea geneticii umane, prin studierea comportamentului cromozonilor ce duc la aspectul acestei rase multicolore.
Cromozomii servesc ca structuri ce adăpostesc materialul nostru genetic, ADN-ul, împachetat în nucleul celular.
Pisicile Calico ajută la înțelegerea geneticii umane
ADN-ul uman este împărțit în 23 de perechi de cromozomi. Fiecare dintre aceste perechi este formată dintr-un cromozom moștenit de la mamă și un cromozom moștenit de la tată.
Fiecare moștenește 23 de cromozomi de la mamă și 23 de cromozomi de la tată, rezultând un total de 46 de cromozomi în majoritatea nucleelor celulei umane.
Din cele 23 de perechi de cromozomi la om, 22 de perechi constau din doi cromozomi care au dimensiuni similare și conțin tipuri similare de gene, atât la bărbați, cât și la femei.
Citește și: Inteligența Artificială poate identifica riscul de cancer pancreatic cu trei ani înainte de debut
Restul au primit denumirea de cromozomi sexuali.
La toate mamiferele, femelele posedă doi cromozomi sexuali similari, numiți cromozomi X.
În schimb, bărbații au un singur cromozom X și un cromozom mult mai scurt numit cromozom Y.
Citește și: Studiu chinez: Cei ce vorbesc la mobil 30 de minute pe săptămână au o sănătate mintală precară
În cazuri rare, indivizii se pot naște cu alte combinații de cromozomi, cum ar fi XXY, XYY sau doar un singur X fără cromozom Y.
X-ul tăcut asigură echilibrul
A avea doi cromozomi X nu este esențial pentru a trăi o viață normală, așa cum este evident din compoziția cromozomilor sexuali.
De fapt, prezența unui cromozom X suplimentar la femele poate crea situații problematice.
Cromozomul X conține numeroase gene asociate cu sistemul imunitar, iar având doi cromozomi X crește susceptibilitatea femeilor de a dezvolta boli autoimune precum lupusul.
Prin urmare, este necesar un mecanism care să echilibreze expresia genelor care provin din cromozomul X.
Un astfel de mecanism trebuie să asigure o cantitate totală de proteine produsă conform instrucțiunilor codificate în acele gene, rămânând consistentă atât la bărbați, cât și la femei.
Pentru a atinge acest echilibru, femelele au un mecanism care permite ca doar genele unui cromozom X să fie active și să producă proteine.
În 1961, cercetătoarea Mary Lyon a propus existența unui mecanism care reduce la tăcere aleatoriu unul dintre cromozomii X din celulele femelelor.
Acest mecanism împiedică genele de pe cromozomul „X tăcut” să producă proteine, abordând eficient problema producerii unei cantități consistente de proteine.
Studiile ulterioare efectuate de-a lungul anilor au furnizat dovezi tot mai mari pentru existența acestui mecanism.
Astăzi, este cunoscută sub numele de inactivare a cromozomului X sau Lyonizare, numită după Mary Lyon ca recunoaștere a contribuției sale.
Pisica are trei culori la suprafață, dar femeia nu
O pisică cu blană albă, neagră și pete roșiatice prezintă inactivarea cromozomului X.
Acestea sunt cunoscute în mod obișnuit ca pisici Calico. Motivul din spatele aspectului lor colorat este că gena responsabilă pentru pigmentul blanii este localizată pe cromozomul X, potrivit ynetnews.com.
Două gene diferite pentru culoarea blănii există în cromozomii X ai acestor pisici: negru și roșiatic.
În anumite celule, unul dintre cromozomii X este redus la tăcere, în timp ce în alte celule, celălalt cromozom este redus la tăcere.
Același fenomen de mozaicism celular are loc și în corpurile femeilor, unde activitatea cromozomului X este redusă la tăcere.
Cu toate acestea, spre deosebire de pisici, oamenii nu posedă o trăsătură vizibilă a cărei genă este localizată pe cromozomul X, astfel încât acest mozaicism nu se manifestă extern.