Inteligența Artificială poate identifica riscul de cancer pancreatic cu trei ani înainte de debut

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.05.2023 - 19:38
Instrumente Inteligență Artificială (imagine cu rol ilustrativ)-Foto:analytics drift

Inteligența Artificială poate identifica persoanele cu risc crescut de cancer pancreatic cu până la trei ani înainte de un diagnostic. Potrivit cercetării publicate în revista Nature Medicine, diagnosticul se bazează exclusiv pe fișele medicale ale pacientului.

SHARE

Instrumente de Inteligență Artificială (IA) poate identifica  riscul de cancer pancreatic, una dintre cele mai letale forme de cancer, cu până la trei ani înainte, iar această descoperire oferă speranța unui diagnostic mai devreme și, prin urmare, șanse mai mari de supraviețuire.

În prezent, cancerul pancreatic este dificil de diagnosticat la început, ceea ce duce la o rată scăzută de supraviețuire și la necesitatea unor instrumente de screening mai bune.

Inteligența Artificială poate identifica riscul de cancer pancreatic cu trei ani înainte de debut

Fără instrumente bazate pe populație pentru depistarea cancerului pancreatic, sunt examinate doar persoanele cu antecedente familiale de boală sau anumite mutații genetice.

Această abordare exclude cazurile care nu se încadrează în aceste categorii.

Chris Sander, de la Departamentul de Biologie a Sistemelor de la Harvard Medical School și autor principal al studiului, a remarcat că identificarea persoanelor cu risc crescut de boală este una dintre cele mai importante decizii cu care se confruntă clinicienii.

Un instrument de inteligență artificială ce îi poate identifica pe cei cu risc crescut duce la recomandarea unor teste suplimentare, chiar dacă pacientul nu are un diagnostic, ceea ce ar îmbunătăți procesul de luare a deciziilor clinice și la un tratament mai devreme cu rezultate mai bune.

Citește și: VIDEO Un misterios avion spațial chinezesc în scop militar s-a întors pe Pământ după 276 de zile

Echipa de cercetare a antrenat algoritmul IA pe două seturi de date de la nouă milioane de dosare de pacienți din Danemarca și Statele Unite, potrivit NY Post.

Modelul a folosit coduri de boală și momentul debutului pentru a prezice care pacienți ar putea dezvolta cancer pancreatic în viitor.

Citește și: Studiu: Nu suntem singuri în Univers, dar nici în raza de contact a civilizațiilor extraterestre

În mod remarcabil, multe dintre simptome și codurile bolii nu au fost direct legate de pancreas sau să decurgă din acesta.

Modelul IA a fost testat pe diferite versiuni pentru capacitatea sa de a detecta persoanele cu risc crescut de dezvoltare a bolii în intervale de timp diferite, de la șase luni la trei ani, iar rezultatele au condus clar la „prezicerea” bolii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te