Oamenii de ştiinţă au recoltat probe de la 30 de persoane infectate cu SARS COV-2 internate la Matei Balş şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate. Au constatat că pe pâinea neambalată virusul rezista cel puţin trei ore.
„Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilenă, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată”, a explicat Cornelia Nechita, de la Universitatea din București, pentru Știrile ProTV.
„Sigur că transmiterea nu se face pe cale digestivă, doar că putem să atingem, de exemplu pâinea sau un alt aliment care este contaminat, ducem mâna la gură, la nas şi la ochi şi atunci există riscul de a ne infecta. Sigur că dacă mâinile rămân în permanenţă curate suntem feriţi de acest lucru, dar cel mai sigur este că aceste alimente să fie ambalate”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu.
Pe de altă parte, cel mai recent studiu făcut de ROMPAN arată că românii preferă totuşi pâinea neambalată, cumpărată direct din brutării. În acelaşi timp, este şi cea mai accesibilă ca preţ. De pildă, o franzelă albă, de 300 de grame, costă în jur de un leu, în funcţie de producător.
Puteți citi studiul Universității din București aici.