Unul din trei români cu „comorbidități” ar fi trăit dacă nu se infecta cu COVID

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 15.10.2020 - 15:57
Fotografie creată de Markus Spiske, de la Pexels

„Comorbiditatea” a devenit noua obsesie a românilor, de fiecare dată când sunt anunțate decesele unor persoane infectate cu coronavirus. Un grup de cercetători români a studiat dacă COVID-19 omoară direct pacienții sau doar agravează bolile preexistente.

SHARE

Românii care au hipertensiune, diabet și boli renale în fază finală au cel mai mare risc de a deceda dacă se infectează cu Sars-COV 2, a stabilit un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului care au analizat 814 decese asociate COVID-19. 

Au constat că virusul a avut un impact mai mic asupra celor cu boli coronariene, cancer și accident vascular cerebral.

Politicile viitoare ar trebui să se concentreze pe protejarea persoanelor din grupul cu risc ridicat și prioritizarea acestora pentru vaccinare, încurajând în același timp pe cei din grupul cu risc scăzut să continue să caute tratament pentru bolile lor de bază, menționează studiul The Impact of SARS-CoV-2 on the Most Common Comorbidities–A Retrospective Study on 814 COVID-19 Deaths in Romania.

 

254 de pacienți ar fi trăit

Primul caz raportat de Covid-19 a apărut în România pe 26 februarie 2020 în județul Gorj, când un bărbat de 20 de ani a fost infectat de un bărbat italian de 71 de ani diagnosticat cu coronavirus. Primii trei pacienți au murit pe 22 martie, toți având boli preexistente.

Cercetătorii au luat în considerare pentru studiu toate decesele cauzate de SARS-CoV-2 în perioada 22 martie - 8 mai, raportate de Ministerul Sănătății. Datele disponibile au inclus informații despre vârstă, sex, secția în care a fost internat pacientul, simptome, data la care pacientul a fost testat și confirmat pozitiv, data decesului și, de asemenea, comorbiditățile de bază.

Numărul total de decese raportate din cauza infecției cu SARS-CoV-2 în perioada cercetată a fost de 922, din care 13 au fost excluse deoarece datele nu conțineau informații despre vârstă și / sau sex.

Mai mult, 95 de cazuri raportate nu aveau informații despre comorbiditățile preexistente, ceea ce a dus la o scădere a eșantionului la 814 pacienți.

După ce au analizat toate aceste cazuri, cercetătorii au ajuns la concluzia că 31,2% de decese ar fi putut fi cauzate direct de infecția cu SARS-CoV-2. Altfel spus, 254 dintre cei care au murit ar fi trăit dacă actuala pandemie nu ar fi existat.

Aceasta în condițiile în care majoritatea celor analizați (97,4%) aveau cel puțin o afecțiune de bază, în timp ce 50,9% aveau trei sau mai multe.

Ar mai fi trăit o perioadă chiar și dintre cei care sufereau deja de alte boli înainte de pandemia de coronavirus.

„Pentru pacienții fără comorbidități, cauza decesului a fost atribuită în totalitate infecției cu SARS-CoV-2”, menționează studiul.

Bolile cele mai periculoase

Diabetul, boala renală în stadiu final și hipertensiunea arterială s-au dovedit a fi cu un risc ridicat atunci când pacienții se infectează cu noul coronavirus, în timp ce bolile pulmonare cronice (BPOC și astm) și bolile cronice ale ficatului (în special ciroză) au fost afectate moderat.

Concret, cea mai răspândită boală în rândul grupului studiat a fost hipertensiunea (43,1%), urmată de diabet (33,2%) și boala coronariană (26,0%).

Toți pacienții afectați de oricare dintre aceste afecțiuni și în special cei cu risc crescut ar trebui să fie monitorizați îndeaproape de către medicii lor și, în eventualitatea infecției cu SARS-CoV-2, ar trebui să se prezinte la spital pentru a fi testați imediat, au menționat specialiștii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și de la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te