Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni nu mai are bani să funcționeze. Suma alocată, de 6 ori mai mică

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.11.2023 - 15:42
Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni nu mai are bani să funcționeze. Suma alocată, de 6 ori mai mică - Foto: INQUAM PHOTOS / Virgil Simonescu - Imagine cu rol ilustrativ

Spitalul de Urgenţă Bagdasar-Arseni din București afirmă că se află în situaţia de a nu mai putea asigura drepturile salariale şi de a nu mai putea funcţiona la parametrii normali şi a precizat că unitatea are nevoie pentru noiembrie de o sumă de 6 ori mai mare decât cea alocată.

SHARE

Conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” a trimis o adresă către Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti, către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii în legătură cu valoarea de contract pentru luna noiembrie. 

În adresă se specifică faptul că “prin Actul adiţional nr. 1456/03.11.2023 la Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti nr. U0006/2023, spitalului i-a fost suplimentată valoarea de contract aferentă lunii noiembrie 2023 cu suma de 2.827.199,69 lei, valoarea totală de contract alocată pentru luna noiembrie 2023 devenind de 3.350.406,39 lei, informează News.ro.

Citește și: Marcel Ciolacu "promite" că noua Lege a pensiilor va "șterge" pragul de 9,4% din PIB scris în PNRR

Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni nu mai are bani să funcționeze. Suma alocată, de 6 ori mai mică

Conducerea unităţii medicale susţine că suma respectivă nu este suficientă, fiind de peste 6 ori mai mică decât cea de care are nevoie.

“În aceste condiţii, practic, spitalul se află în situaţia critică de a nu mai putea asigura drepturile salariale cuvenite personalului, dar şi în situaţia de a nu mai putea funcţiona la parametri normali”, mai precizează documentul. 

Citește și: Cum ar putea rămâne fără o parte din pensie peste 1 milion de români. Pe ce se duce contribuţia lor

Total necesar 21.400 mii lei, faţă de total alocat de 3.351 mii lei

Conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” a detaliat care este necesarul minim pentru o lună de zile, pentru asigurarea cheltuielilor de personal, dar şi a celor cu bunuri şi servicii. 

“Cheltuieli de personal: 11.700 mii lei; încălzit, iluminat şi forţă motrică: 500 mii lei; materiale şi prestării servicii cu caracter funcţional: 500 mii lei; alte bunurii şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare: 2.500 mii lei; hrana: 300 mii lei; medicamente: minim 2.000 mii lei; materiale sanitare: minim 2.000 mii lei; reactivi: minim 1.500 mii lei; dezinfectanţi: minim 400 mii lei. Total necesar 21.400 mii lei faţă de total alocat de 3.351 mii lei”, a transmis conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” în documentul semnat.

Aceasta menţionează şi faptul că pentru luna octombrie, valoarea de contract a fost de numai 4.881.275,66 lei, faţă de o medie lunară de 10.370.980,52 lei, ceea ce a dus la utilizarea excedentului pentru a putea asigura drepturile salariale cuvenite, excedent care până la sfarşitul anului va trebui reîntregit.

Conducerea unităţii medicale avertizează că având în vedere că pentru luna noiembrie suma alocată este de 3.350.406,39 lei, iar pentru luna decembrie suma alocată este de 300,00 lei, în aceste condiţii excedentul utilizat nu mai poate fi reîntregit, iar acest lucru contravine legislaţiei în vigoare.

Conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” solicită CNAS suplimentarea valorii de contract “astfel încît să poată fi asigurată achitarea drepturilor salariale cuvenite personalului, dar şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, astfel încât serviciile medicare oferite pacienţilor să nu fie întrerupte”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te