El a subliniat, în debutul şedinţei de Guvern, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat, acesta fiind un alt punct sensibil care s-a schimbat radical odată cu venirea lui Marcel Ciolacu în fruntea Executivului.
Ciolacu "promite" că noua Lege a pensiilor va "șterge" pragul de 9,4% din PIB, scris în PNRR
Premierul a mai precizat că Guvernul va analiza în şedinţa de joi proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. El a menţionat că aceasta este "una dintre cele mai importante legi" din acest mandat şi va aduce două majorări de pensii în anul 2024.
Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, "reparând nedreptăţi majore", a spus Ciolacu.
Premierul a punctat că vor fi eliminate toate "inechităţile" din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, precum şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.
"Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în anul 2070", a adăugat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
Citește și: Pensie de 100.000 lei în România. Câți oameni încasează pensii de peste 40.000 lei? Sunt „speciali”
Ciolacu promite iar că "nu va fi nicio mărire de impozite" în 2024. La fel promitea și înainte să fie premier
Prim-ministrul a mai arătat că a parcurs avizul Ministerului de Finanţe şi a oferit asigurări că în anul 2024 "nu va fi nicio mărire de impozite" în România.
Citește și: BNR aruncă „bomba”. Taxele și impozitele mărite de Guvern vor crește inflația în 2024
Citește și: Ce taxe și majorări intră în vigoare de la 1 noiembrie. Românii vor fi afectați de măsurile statului
"Categoric, în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, ştim cu toţii că în Cererea de plată numărul 4 este nevoie de o reformă fiscală. Dar până la reforma fiscală, aştept de la ministrul Finanţelor un plan de măsuri administrativ asumat, atât în ceea ce priveşte colectarea la bugetul de stat, cât şi planul concret, prevăzut şi el, de altfel, în ceea ce priveşte digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal.
Citește și: Veste tristă pentru șoferi. Noi taxe de plătit. Cine este vizat și ce criterii se iau în calcul
Citește și: Noua Lege a pensiilor umflă deficitul bugetar al României: Ciucă: E de neacceptat. Boloș nu semnează
Vreau să ştiu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare; Sigiliul Electronic, împreună cu Radarul mărfurilor; facturi electronice pentru toate achiziţiile din sistemul public; facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune.
Aici le ştim cu toţii. Sunt produse de balastieră, flori, fructe şi legume. Şi un plan de măsuri administrativ şi legislativ", a mai spus Ciolacu.