Sorina Pintea l-a lăsat pe Dragnea fără vitamina D

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.02.2019 - 18:43
Foto Inquam Photos/George Călin

Ministrul Sănătății și-a asumat o inițiativă care l-a făcut de râs pe președintele PSD.

SHARE

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, că programul privind vitamina D, pentru care liderul PSD, Liviu Dragnea, a depus amendament la buget, nu este ”o invenţie” a acestuia, ci a fost o solicitare din partea Comisiei Naţionale de Endocrinologie. Pintea a spus că ”Ministerului Sănătăţii are parte de o creştere istorică” a bugetului, ceea ce o bucură.

”Eu vreau să vă spun că orice sumă în plus alocată la Sănătate înseamnă pacienţii salvaţi, înseamnă pacienţi rezolvaţi. Nu pot decât să mă bucur că există amendamente legate de creşterea sumelor pe programele naţionale. Vitamina D nu este o invenţie a domnului Dragnea, este o propunere a Comisiei Naţionale de Endocrinologie”, a declarat, luni, Sorina Pintea, întrebată fiind ce părere are despre amendamentul depus la buget de către Liviu Dragnea, care solicită bani în plus pentru Programul vitamina D.

Pintea a precizat că au fost mai multe propuneri, iar unele dintre ele au fost luate în calcul. De exemplu, în 2019 se vor finanţa o mie de proceduri de fertilizare în vitro, faţă de 685 câte au fost finanţate anul trecut.

Liviu Dragnea a depus mai multe amendamente la buget care prevăd creşterea sumelor pentru unele programe naţionale de sănătate. Banii ar urma să fie luaţi de la SRI, SPP şi SIE.

„I-am rugat să analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred că sume importante de aici pot fi realocate către sănătate, de exemplu. Eu mă gândesc la un program de acordare gratuită pentru toţi copiii din România de vitamina D....”, a afirmat Dragnea, citat de mediafax.

Newsweek România a scris atunci că propunerea Liviu Dragnea este un ipocrită.

Pentru că guvernul pe care îl conduce din umbra nu a reușit să rezolve câteva probleme promise și de maximă importanță, care periclitează prezentul și viitorul celor mici.  

400.000 de copii nu au „Cornul și laptele”

Luați prin surprindere de începerea școlii, reprezentanții Consiliilor Județeane din numeroase județe nu au finalizat licitațiile care să permită derularea celui mai important program social pentru copii. Unii reprezentanți ai Consiliilor Județene au acuzat Guvernul că alocă, cu întârziere, fondurile, acesta fiind motivul pentru care nu au finalizat licitațiile pentru găsirea unor furnizori de produse.

Acest aspect îl semnala Newsweek România în luna octombrie a anului trecut. El este recunoscut, azi, când executivul dezbate alocarea de fonduri pentu Programul „Cornul și laptele” pentru anul școlar aflat în plină derulare. Tot atunci am cerut informații la 22 de Consilii Județene în legătură cu modul în care se derulează Programul „Cornul și laptele” în școli.

Am primit 13 răspunsuri din care am aflat că în 8 județe nu se derulează Programul social al Guvernului pentru elevi și că, în numai 4 județe, acesta funcționează fără probleme. Într-un altul, programul funcționează parțial. Astfel, aproximativ 414.000 de elevi sunt lipsiți de hrana zilnică la care au dreptul prin lege. Ulterior, alte cinci județe au confirmat că nu derulează Programul „Cornul și laptele”. Guvernul a discutat chestiunea abia săptămâna trecută, la cinci luni de la începerea școlii.  

Citește și: PSD ia laptele și cornuld e la gura copiilor

Grădinițele fantomă și cele sportive

În programul de guvernare, PSD a promis 2.500 de creșe și grădinițe. A finalizat câteva zeci, deși a trecut deja jumătate din mandatul lor. În loc să urgenteze această chestiune, guvernul a decis să finanțeze cu jumătate de milliard grădinițele sportive unde se va intra cu taxă.

„În toate manualele sportive, nu există metode de antrenament până la vârsta de 10 ani orice sport ar practica un copil. Totul e până la acea vârstă o joacă. Toată metodica pentru sportivii de perfomanță recomandă practicarea mai multor sporturi până la vârsta de zece ani, dar în joacă, de plăcere. Mai mult, s-a constatat că antrenamentele în regim de performanță la vârste mici sunt dăunătoare dezvoltării psihice a viitorului sportiv și cresc foarte mult riscul accidentărilor timpurii. De asemenea, până la zece ani, în sporturi precum forbal și rugby nu există competiții cu clasamente”, ne-a precizat un antrenor. 

Citește și: Școlile promise de PSD continuă să ardă  

Școli fără avize

La capitolul „Politici în domeniul Educației” din „Programul de Guvernare al PSD” există un capitol intitulat  „Infrastructură modernă, mijloace didactice adecvate, care utilizează tehnologiile informării și comunicării”. Al doilea obiectiv promis de PSD la acest capitol este: „Crearea condițiilor necesare de confort, siguranță și securitate pentru toți copiii în școli, care să permită inclusiv obținerea autorizațiilor de funcționare (sanitară, ISU), în conformitate cu prevederile legale”. În momentul de față, 4.000 de unități de învățământ nu au aviz ISU, iar 2400 au toaleta în fundul curții.  

Uitarea originilor

Doar unul din 100 de copii români plecați în străinătate învață limba și istoria României într-un cadru organizat, la școală. Deși are posibilitatea și pârghiile legale, statul român nu sprijină organizarea de cursuri de limbă și istorie a României în marile comunități de români din Italia sau Spania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te