PSD a promis şcoli cu autorizaţii ISU. Clădirile se încăpăţânează să ardă şi să se prăbuşească

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.05.2018 - 20:58

Pentru a câștiga alegerile din decembrie 2016, PSD a promis cât a putut de mult. Acum, promisiunile le explodează în față.

SHARE

La capitolul „Politici în domeniul Educației” din „Programul de Guvernare al PSD” există un capitol intitulat  „Infrastructură modernă, mijloace didactice adecvate, care utilizează tehnologiile informării și comunicării”. Al doilea obiectiv promis de PSD la acest capitol este: „Crearea condițiilor necesare de confort, siguranță și securitate pentru toți copiii în școli, care să permită inclusiv obținerea autorizațiilor de funcționare (sanitară, ISU), în conformitate cu prevederilelegale”.

PSD este departe de îndeplinirea acestui obiectiv. Ba mai mult în așteptarea „creării condiților necesare de confort, siguranță și securitate pentru toți copiii în școli”, unitățile de învățământ au început să ardă sau să se prăbușească. Un puternic incendiu a izbucnit, în noaptea de duminică spre luni la acoperişul unei şcoli din cartierul Rahova, din Capitală, iar, potrivit reprezentanţilor ISU, clădirea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu. 

Citește și: Incendiu la o şcoală din cartierul Rahova din Capitală

Rămânem, însă, să constatăm că, la un an și jumătate de la preluarea guvernării, PSD nu a reușit să își îndeplinească promisiunea de a obține autorizație ISU pentru Școala 124 din Capitală. Asta, în condițiile în care administrația Capitalei este condusă de PSD prin primarul general, Gabriela Firea și de edilul sectorului 5, Daniel Florea. Până în acest moment nu a existat nicio reacție din partea lor.

Nu este primul incident de acest fel. În mai 2017, autoritățile au închis școala 141 din Capitală, acolo unde un tavan din beton s-a prăbusit, iar 5 elevi au ramas blocați intr-o sala de clasă.

În aceste condiții, patru luni mai târziu, școala începea cu sute de școli care nu aveau avize de funcţionare ISU ori autorizații sanitare. Județele fruntașe erau: Argeș – 80 de clădiri, Bistrița-Năsăud – 20, Cluj- Napoca – 100, Brașov – 119, Botoșani – 180, Constanța – 32, Gorj – 80, Iași – 214, Vaslui – 304, Vâlcea – 29. În Teleorman – 20% din toate clădirile nu aveau autorizaţiile la zi.

PSD nu a făcut curățenie nici măcar în ograda unde ministrul educației de atunci, Liviu Pop a fost profesor și apoiu mare lider sindical. La începerea anului școlar 2017 + 2018, una din patru școli din Maramureș reprezenta un pericol pentru elevi. În județul de baștină a fostului ministru, „din evaluările efectuate în teren şi din documentaţia depusă de unităţile şcolare, rezultă că în proporţie de 73,80% starea şcolilor existente în mediul rural şi urban este corespunzătoare începerii cursurilor în condiţii bune“, susținea Inspectoratul Școlar Maramureș în octombrie anul trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te