"La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer - n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile", a declarat ministrul Adam Niedzielski la televiziunea de ştiri TVN24, informează Agerpres.
"Această situaţie va antrena un conflict juridic. În fapt, el există deja", a adăugat el, precizând că contractul referitor la vaccinuri a fost semnat "între Comisie şi producători" şi că ţara sa nu este direct parte în acest contract.
Citește și: EXCLUSIV Vacanțele românilor cu avionul, scumpite săptămânal, în funcție de prețul kerosenului
Potrivit ministrului sănătăţii, Polonia, ţară de 38 de milioane de locuitori, dispune încă de 25 de milioane de doze de vaccin, în timp ce alte 67 până la 70 de milioane au fost comandate.
În prezent, circa 51% dintre polonezi au fost vaccinaţi cu schema completă, 59% au primit o singură doză, iar rata de vaccinare a scăzut puternic, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.
"Suntem foarte decepţionaţi de atitudinea Comisiei (Europene) şi a producătorilor", a mai spus Niedzielski, adăugând că ţara sa a încercat în zadar să repartizeze livrările pe mai mulţi ani şi subliniind costurile ridicate ale vaccinurilor.
"Contractul pe care l-am încheiat cu o singură societate se ridică la 6 miliarde de zloţi (1,3 miliarde de euro) până la sfârşitul lui 2023, şi, în acest an, este de peste 2 miliarde", a declarat el, adăugând că Polonia se află în prezent sub presiune financiară din cauza afluxului de refugiaţi ucraineni.
"Estimăm deci, de asemenea, că, la scara UE, suntem în drept să aşteptăm ca instrumente speciale, care să ne asigure cel puţin mai multă flexibilitate în aceste contracte, să fie concepute pentru noi", a declarat el.
Citește și: Cîțu îl ironizează pe Ciolacu: „Să o anchetăm pe Ursula. Ce o fi avut în cap să ia atâtea vaccinuri”
La Bruxelles, Comisia Europeană a anunţat că a fost informată despre decizia Varşoviei.
"Statele membre sunt legate de obligaţiile lor contractuale, dar Comisia înţelege bine poziţia dificilă în care se află Polonia şi va continua să faciliteze discuţiile între guvernul polonez şi fabricant pentru a găsi o soluţie pragmatică la această situaţie specifică cu care se confruntă ţara", a declarat marţi Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Scandalul vaccinurilor anti-COVID din România
Liderul PSD Marcel Ciolacu critică fosta guvernare pentru că ar fi achiziţionat prea multe doze de vaccin împotriva COVID-19, precizând că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze pentru 15 milioane de români care ar fi putut să se vaccineze.
„Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane, le-am aruncat. Noi aveam o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români. În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura a plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a declarat Ciolacu.
Ulterior, Vlad Voiculescu şi Alexandru Nazare, şefi de portofolii pentru Sănătate şi Finanţe în Guvernul trecut, s-au dezis de acuzaţiile liderului PSD.
„Nea Ciolacu zice de un memorandum din mai 2021 pentru achiziţie de vaccinuri şi pune asta în legătură cu expirarea unui milion de doze zilele trecute. Prostia: după cum zice chiar dumnealui, memorandumul ar fi pentru livrări în anii 2022-2023. Suntem în aprilie 2022, cu siguranţă nu a expirat nimic ce ar fi fost livrat în 2022-2023. O mică prostie şi manipulare deci. Dar prostia şi mai mare este că aruncă vina cumpărării unor vaccinuri ministrului (USR) şi vicepremierului (USR). Ori un memorandum se face tocmai atunci când decizia nu se ia la nivelul unui ministru ci la nivelul întregului guvern - decizia finală fiind mereu a premierului”, a scris Voiculescu pe pagina sa de Facebook, precizând că „Ministerul Sănătăţii a fost în mod voit şi consecvent ocolit şi pus în fata faptului împlinit în toate deciziile ce ţineau de vaccinare”.
Alexandru Nazare, fostul ministru PNL de Finanţe a reacţionat, spunând că „fac precizarea că memorandumul din luna mai 2021 nu poartă semnătura mea şi nici a unui secretar de stat din Ministerul de Finanţe. Memorandumul nu a fost avizat de Ministerul de Finanţe”. Liberalul a adăugat că nu a fost de acord cu suplimentarea dozelor de vaccin.
Preşedintele Senatului, fostul lider și premier PNL Florin Cîţu, a declarat despre acuzaţiile aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu, privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier, că ”putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”.
”Putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem către sectorul Apărare, de ce dăm bani unei bănci precum CEC”, a mai spus Cîţu.
La rândul său, ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că Ministerul Sănătăţii a avut posibilitatea anul trecut să refuze achiziţia de noi doze de vaccin, însă, în mai 2021, a acceptat doze suplimentare pentru anii 2022 şi 2023. În cei doi ani sunt aşteptate în România aproape 40 de milioane de noi doze de vaccin.