S-a decoperit găsit o modalitate de a „înfometa” cancerul folosind celulele de grăsime

DE Mona Lazăr | Actualizat: 08.02.2025 - 15:08
S-a decoperit găsit o modalitate de a „înfometa” cancerul folosind celulele de grăsime- Foto: Profimedia Images
S-a decoperit găsit o modalitate de a „înfometa” cancerul folosind celulele de grăsime- Foto: Profimedia Images

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea San Francisco (UCSF) au iniţiat o abordare revoluţionară a luptei împotriva cancerului prin utilizarea celulelor adipoase modificate, relatează SciTechDaily.

SHARE

Oamenii de ştiinţă au transformat celulele albe de grăsime, care stochează energie, în grăsime „bej”, care arde calorii generând căldură. Odată implantate, acestea au „înfometat” tumorile, lăsându-le fără resurse şi învingând astfel cinci tipuri diferite de cancer în experimentele de laborator.

S-a decoperit găsit o modalitate de a „înfometa” cancerul folosind celulele de grăsim

Liposucţia şi chirurgia plastică pot părea fără legătură cu tratamentul cancerului, dar au inspirat, de fapt, o nouă abordare revoluţionară, arat[ news.ro. Prin transformarea grăsimii obişnuite în grăsime bej, cu energie ridicată, cu ajutorul tehnicii de editare genetică CRISPR, cercetătorii au creat un tip de celulă care consumă cu voracitate substanţele nutritive, învingând şi înfometând tumorile. Pentru a le testa eficacitatea, oamenii de ştiinţă au implantat aceste celule adipoase modificate în apropierea tumorilor, la fel cum chirurgii plasticieni transferă grăsimea dintr-o zonă a corpului în alta. 

Citește și: Actrița din unul dintre cele mai populare seriale din toate timpurile, răpusă de cancer la stomac

Rezultatul? Celulele adipoase modificate au consumat rapid nutrienţi, lipsind celulele tumorale de combustibilul de care au nevoie pentru a supravieţui. Remarcabil, această abordare a funcţionat chiar şi atunci când celulele adipoase au fost plasate departe de locul tumorii la şoareci.

Citește și: Un bărbat cu simptome de răceală a fost diagnosticat cu cancer. Îl durea gâtul de câteva săptămâni

Deoarece metoda se bazează pe proceduri medicale existente, aceasta ar putea deschide calea pentru o tranziţie mai rapidă către utilizarea clinică ca o nouă terapie promiţătoare împotriva cancerului.

„În mod obişnuit, îndepărtăm deja celulele adipoase prin liposucţie şi le punem la loc prin chirurgie plastică”, a declarat Nadav Ahituv, PhD, director al Institutului UCSF pentru Genetică Umană şi profesor în cadrul Departamentului de Bioinginerie şi Ştiinţe Terapeutice. El este autorul principal al lucrării, care a fost publicată în Nature Biotechnology. „Aceste celule adipoase pot fi uşor manipulate în laborator şi plasate în siguranţă înapoi în organism, ceea ce le face o platformă atractivă pentru terapia celulară, inclusiv pentru cancer”, a explicat el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te