Rusia susține că, după teste pe oameni, vaccinul său anti-COVID-19 funcționează. Fără efecte adverse

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.09.2020 - 11:45

Oamenii de știință ruși au publicat datele studiilor clinice în faza incipientă privind vaccinul împotriva coronavirusului aprobat de guvernul de la Moscova luna trecută, arătând că acesta provoacă un răspuns imun și nu are efecte secundare grave.

SHARE

Denumit „Sputnik V”, vaccinul dezvoltat la Institutul de Cercetări Gamaleya este format din două adenovirusuri administrate în două doze, care reprezintă proteina Spike (formează țepii asemănători unei coroane) a coronavirusului.

Toți participanții ar fi produs anticorpi împotriva Sars-COV 2, precum și un răspuns imun celular, potrivit descoperirilor publicate în prestigioasa revista de medicină The Lancet.

Oficialii ruși au susținut anterior că vaccinul produce anticorpi și nu declanșează evenimente adverse, dar nu au publicat informațiile într-un jurnal.

Studiile non-randomizate au avut loc la două spitale din Rusia în perioada 18 iunie - 3 august 2020 și au implicat în total 76 de participanți sănătoși, potrivit Newsweek. Participanții au avut vârste cuprinse între 25 și 31 de ani. Echipa a recunoscut că lipsa voluntarilor mai în vârstă se numără printre limitele studiului.

„Ambele formule de vaccin au fost sigure și bine tolerate”, au scris cercetătorii.

Cele mai frecvente probleme adverse care ar fi apărut au fost durerea la locul injectării, febra, cefalee, lipsa de energie și dureri musculare/articulare. Dar, susțin oamenii de știință ruși, nu au fost detectate efecte grave.

După 42 de zile de studiu, majoritatea participanților ar fi avut un răspuns de anticorpi până în ziua 14 și apoi toți participanții în termen de 21 de zile. Vaccinul ar fi produs, de asemenea, un răspuns al celulelor T în decurs de 28 de zile.

Echipa a analizat, de asemenea, probe de sânge de la 4.817 persoane care și-au revenit din COVID-19 ușor sau moderat pentru a compara răspunsurile lor imune cu cele ale celor care au avut vaccinul și au constatat că la acestea din urmă sunt mai pronunțate.

Experții care nu au fost implicați în studiu au declarat că rezultatele sunt încurajatoare, potrivit Newsweek.

Totuși, într-un comentariu care însoțește articolul din The Lancet, Naor Bar-Zeev de la Centrul internațional de Acces la Vaccinuri din cadrul Școlii de Sănătate Publică „Johns Hopkins Bloomberg” a declarat că rezultatele au fost „încurajatoare, dar mici” și nu se poate deduce nimic despre răspunsul imun al persoanelor în vârstă.

El a subliniat că niciun vaccin COVID-19 nu s-a dovedit a fi eficient.

„Licențierea în cazul majorității vaccinurilor ar trebui să depindă de eficacitatea dovedită pe termen scurt și pe termen lung împotriva bolii (nu doar imunogenitatea) și de date de siguranță mai complete”, a declarat Naor Bar-Zeev.

„Asigurarea siguranței va necesita apoi o supraveghere la scară largă după acordarea licenței.”

Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, a declarat pentru Newsweek că a fost „important și încurajator” faptul că vaccinul a declanșat un răspuns imun.

„Nu știm încă dacă răspunsul imun declanșat de acest vaccin este suficient de puternic pentru a ne proteja de boala reală. Nu știm încă, de exemplu, dacă acest vaccin ar opri simptomele COVID-19 sau ar împiedica transmiterea virusului. Deci, următoarele etape în testarea acestui vaccin și a altor vaccinuri sunt extrem de importante.”

Michael Head, cercetător principal în domeniul sănătății globale la Universitatea din Southampton din Marea Britanie, a declarat că manuscrisul publicat de cercetătorii ruși confirmă unele dintre afirmațiile publice de acum câteva săptămâni.

„Există îngrijorări în legătură cu unele dintre comentariile ambigue făcute anterior conform cărora acest vaccin este pe cale să fie aprobat și autorizat oficial. În acest stadiu, nu știm dacă vaccinul funcționează efectiv - asta ne vor spune studiile de fază 3. Încrederea publicului în orice vaccin autorizat este vitală, iar sugestiile atât din Rusia, cât și din SUA că un vaccin poate fi rapid introdus fără să aibă loc cercetarea adecvată sunt problematice”, a precizat Michael Head.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te