Acest studiu se referă la vaccinul în două doze de tipul celui rusesc, Sputnik V.
„Vaccinarea împotriva noii infecții cu coronavirus cu vaccinul Sputnik V se face în două etape. Corpul uman începe să dezvolte imunitate după prima injecție, dar o imunitate stabilă împotriva noului coronavirus apare la aproximativ trei săptămâni după a doua doză, care se administrează în a 21-a zi după prima”, a declarat directorul Centrului Național de Cercetare Gamaleya, și dezvoltatorul vaccinului Sputnik V, Alexander Gintsburg.
În perioada dintre administrarea dozelor este posibil să se contracteze infecția, în timp ce vaccinul Sputnik V propriu-zis nu poate fi în niciun caz o sursă a infecției, deoarece nu conține coronavirusul, a precizat Gintsburg.
El a subliniat că imunitatea care începe să se dezvolte după prima doză permite pacienților să experimenteze o formă mai ușoară a bolii. „Până la dezvoltarea imunității stabile, toți cei vaccinați cu Sputnik V trebuie să ia măsurile de precauție recomandate de autorități", a adăugat Gintsburg.
Anterior, grupul de lucru anti-coronavirus din regiunea Tomsk a declarat că cinci din cei 42 de medici vaccinați împotriva COVID-19 din regiune au dat rezultate pozitive pentru noua infecție cu coronavirus.
Toți se simt bine. Trei fie nu au manifestări clinice ale bolii, fie prezintă forma ușoară. Starea celor doi este moderată.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin despre cumpărarea vaccinului rusesc Sputnik V anti-COVID-19.