RAPORT: România, poluată intensiv de termocentralele vechi din țările vecine

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.02.2019 - 19:20
Modelarea expunerii la dioxidul de sulf (SO2) emis de cele 16 termocentrale pe cărbune din Balcanii de Vest în 2016, medie anuală

România este țara cea mai afectată de poluarea provenită de la cele 16 termocentrale pe cărbune învechite de la țările vecine dar care nu sunt membre în Uniunea Europeană.

SHARE

Poluarea aerului de către termocentralele pe bază de combustibili fosili sau de către orice alt poluant constituie un fenomen transfrontalier. Chiar dacă nu sunt membre ale Uniunii Europene, țările din Balcanii de Vest (Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Kosovo și Serbia) contribuie la poluarea aerului din UE din pricina termocentralelor pe cărbune care eliberează cantități alarmante de poluanți ce străbat distanțe însemnate.

Efectele se resimt cel mai puternic în țările învecinate (România, Italia, Ungaria, Bulgaria, Grecia și Croația), dar nu lipsesc nici din țări mai îndepărtate, ca Polonia, Germania, Cehia sau Austria, arată raportul „Cărbunele și poluarea cronică”, publicat marți de mai multe organizații de mediu.

Poluarea costă economiile europene 11,5 miliarde de euro

Balcanii de Vest găzduiesc 16 termocentrale pe cărbune depășite tehnologic, care poluează la fel de mult ca 250 de termocentrale din Uniunea European. Acestea reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice.

Documentul citat arată că în fiecare an cele 16 termocentrale provoacă 3.000 de cazuri de moarte prematură, 8.000 de cazuri de bronșită la copii și alte afecțiuni cronice, împovărând sistemele de sănătate și economiile naționale cu 6,1 - 11,5 miliarde de euro.

Majoritatea costurilor medicale sunt suportate de Uniunea Europeană (3,1 - 5,8 miliarde EUR), în vreme ce țările din Balcanii de Vest au costuri estimative suplimentare de 1,9-3,6 miliarde EUR pe an. 

Fenomen transfrontalier

În România, 380 de oameni au murit prematur în 2016 din cauza poluării provenite de la termocentralele din Balcanii de Vest, arată studiul bazat pe o metodologie aprobată de Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană. Costurile medicale create României de poluarea cu cărbune din Balcanii de Vest se ridică la 0,5-1,1 miliarde euro pe an, ceea ce reprezintă 7%-17% din bugetul pentru sănătate în 2016.

Dar, deși este afectată de poluarea din celelalte țări, nici România nu stă foarte bine la acest capitol. Comisia Europeană cere Bucureștiulu să ia urgent măsuri pentru a combate poluarea din trei mari orașe.

În caz contrar, România riscă să fim adusă în fața Curții Europene de Justiție și penalizată cu amenzi de zeci de mii de euro pe zi. Termocentralele care funcționează nelegal în Hunedoara sau Vâlcea contribuie la nivelul de poluare din România prin emisii de dioxid de sulf sau pulberi în suspensie, se arată în comunicatul de presă care însoțește raportul.

„În acest moment, România deține Președinția Uniunii Europene, ceea ce i-ar permite să intervină foarte ferm în vederea reducerii poluării în Balcanii de Vest. Din păcate, Guvernul irosește această șansă de a lupta pentru binele propriilor cetățeni și în același timp de a promova interesele întregii regiuni”, a declarat Ioana Ciută, de la Bankwatch, una dintre autoarele raportului.

Citește mai jos raportul integral

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te