Probiotic din ciuperci efcient pentru tratarea ficatului, realizat de români. 100% natural

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.05.2025 - 11:01
Probiotic din ciuperci efcient pentru tratarea ficatului, realizat de români. 100% natural - Foto: Freepik
Probiotic din ciuperci efcient pentru tratarea ficatului, realizat de români. 100% natural - Foto: Freepik
Probiotic din ciuperci efcient pentru tratarea ficatului, realizat de români. 100% natural - Foto: Freepik
Probiotic din ciuperci efcient pentru tratarea ficatului, realizat de români. 100% natural - Foto: Freepik

Un probiotic pe bază de ciuperci, dezvoltat de o echipă coordonată de ing. dr. Irina Matran, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade', eficient în prevenirea sau tratarea steatozei hepatice nealcoolice.

SHARE

Probioticul este în curs de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, după ce a fost medaliat cu aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025.

Citește și Cea mai subestimată legumă a primăverii: reduce glicemia, regenerează ficatul și previne osteoporoza

Invenția 'Aliment adjuvant în prevenirea și/sau tratamentul steatozei hepatice nealcoolice', un probiotic 100% natural, a obținut Medalia de Aur la categoria Medicină în cadrul Salonului Internațional de Invenții și Inovații de la Deva, dar mai primit încă zece distincții. Performanța este cu atât mai mare având în vedere că la ediția din acest an a INVENTCOR au fost jurizate peste 300 de invenții din 31 de țări.

Probiotic din ciuperci efcient pentru tratarea ficatului, realizat de români. 100% natural

Conducerea UMFST din Târgu Mureș a remarcat că invenția este de actualitate, având un real potențial în prevenirea și tratarea unei afecțiuni tot mai des întâlnite, ficatul gras.

Citește și Adevărat sau fals? Un măr pe zi chiar ține doctorul departe? Verdictul clar al nutriționiștilor

Inginer doctor Irina Matran, șef de lucrări în cadrul disciplinei Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor din cadrul Facultății de Medicină, Specializarea Nutriție și Dietetică, este de profesie inginer în industria alimentară și nu se află la prima invenție supusă brevetării.

'Întotdeauna am fost curioasă și am vrut să-mi aduc aportul asupra îmbunătățirii calității vieții semenilor noștri și mi-a plăcut cercetarea. Până în prezent, pe domeniul cercetării am realizat două brevete pentru un produs care reduce refluxul gastroesofagian și previne eroziunile dentare și un cicatrizant pentru fisuri anale, pentru care am primit confirmarea că este brevetabil și urmează să primim hotărârea de acordare a brevetului. Împreună cu alți colegi cercetători am și alte brevete în curs de brevetare, iar acum lucrăm la o serie de proiecte de cercetare, care urmează să fie finalizate pentru a vedea rezultatele finale', a declarat, pentru AGERPRES, Irina Matran.

Cercetarea a implicat inclusiv studiul pe animale de laborator, rezultatele fiind remarcabile

'Am indus boala, patologia de steatoză hepatică nealcoolică sau boala ficatului gras. Confirmarea inducerii acestei boli am făcut-o în urmă analizelor biochimice și histopatologice, după care am aplicat clar, după un design bine stabilit, noul aliment, alimentul dezvoltat de noi, urmat periodic, cu perioadă bine stabilită, la fel analizele biochimice, hepatice, analizele histopatologice, greutatea, glicemia.

Săptămânal, împreună cu colegele am monitorizat consumul de hrană și consumul de apă și am ajuns la concluzia că alimentul nostru este eficient. Scad enzimele hepatice responsabile de apariția și dezvoltarea acestei boli și scade glicemia, ceea ce pe noi ne-a bucurat, că alimentul nostru este eficient. Pe toată perioada evaluării preclinice de șase luni nu au fost reacții adverse, niciun animal nu a suferit vreo reacție adversă. Am urmărit inclusiv etologic acest comportament, să vedem, sunt stresați, nu sunt, dacă au avut probleme, cum este aspectul părului și multe alte aspecte. Și în prezent alimentul nostru este în curs de brevetare la OSIM - Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Așteptăm raportul privind brevetabilitatea', a subliniat Irina Matran.

Produsul dezvoltat la UMFST Târgu Mureș nu conține conservanți sau alte substanțe de sinteză, nu are amidon și nici făină.

'Probiotic presupune că un anumit ingredient, în speță inulina, se metabolizează în intestinul gros și rezultă acizi grași cu catenă scurtă, care reprezintă hrană pentru microorganismele sănătoase, nepatogene pentru sănătatea umană, homestazia normală a organismului uman. Produsul are un indice glicemic mic, 14, ceea ce înseamnă că poate fi consumat și de către persoanele care au prediabet sau diabet de tip doi. Această patologie are o prevalență în creștere, inclusiv la persoanele tinere, datorită schimbării stilului de viață.

Deci poate fi consumat și de către acest segment, dar cu mențiunea să-și monitorizeze glicemia. Produsul nostru este, din cunoștințele noastre, primul aliment care are parte de nutrivigilență.

Asta înseamnă că pe ambalaj prezintă informații referitoare la posibile reacții adverse, interacțiunea cu anumite medicamente, ceea ce face ca pacienții sau persoanele care doresc să consume acest produs să fie informate. Și să presupunem că va fi o reacție adversă, să spunem neprevăzută, poate să informeze medicul de familie, medicul specialist, farmacistul și să spună ce a pățit și ce produs a consumat', a precizat cercetătorul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te