Spitalul modular al lui Firea nu are stație de epurare a apelor reziduale și nici aviz de la Mediu

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 31.07.2020 - 22:48

Gabriela Firea se laudă că va activa Spitalul modular din Pipera, Voluntari, în regim de urgență, dar acesta are foarte multe lipsuri.

SHARE

Printre cele mai importante: nu are stație de epurare a apelor reziduale și nici aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APMB). Primăria Capitalei spune că avizul DSP e suficient.

Spitalul modular așteptă de aproape trei luni să primească avizul de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) București, care a fost primit abia zilele trecute. 

Gabriela Firea a acuzat în permanență faptul că Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) București „încă de acum două luni asistență de specialitate, potrivit legii, pentru a putea pune în funcțiune cât mai rapid acest spital.”

La solicitarea Newsweek România, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne-a informat că „pentru proiectul cu denumire <<Spital modular>> amplasat în Pipera-Voluntari nu există solicitări în baza de date a APM București.”

Ministerul precizează, însă, că APM București „a emis Decizia Etapei de Încadrare Nr. 81 din 04.11.2019 pentru Planul Urbanistic Zonal – realizare spital metropolitan cu funcţiuni complementare, centru de excelenţă, campus universitar în Şoseaua Pipera nr. 55 şi Şoseaua Pipera nr. 63-65, sector 2, București”.

RĂSPUNSUL PRIMIT DE LA MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR

Este vorba de celebrul spital metropolitan, promis de Gabriela Firea în campania electorală din 2016, rămas doar la stadiul de proiect până în prezent. Pe terenul alocat spitalului, Primăria Capitalei a construit spitalul modular. El are însă nevoie de un aviz de mediu separat.

Citește și:

Spitalul modular al lui Firea este nefuncțional. La două luni de la inaugurarea electorală

Surse din administrație au declarat pentru Newsweek România că spitalul modular nu ar îndeplini condițiile de mediu necesare funcționării, deoarece nu are stație de epurare a apelor reziduale și infrastructură de evacuare a acestuia.

Anterior, Gabriela Firea a precizat, însă, că spitalul modular are rețea independentă de canalizare, care, potrivit surselor Newsweek România, în lipsa stației de epurare nu ar fi potrivită pentru evacuarea apelor reziduale.

Explicații neconvingătoare

Contactat telefonic, directorul general al Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Vasile Apostol, ne-a spus că se va interesa în legătură cu obținerea avizului de mediu.

„Din ce știu eu, pentru obținerea avizului DSP s-au făcut și verificările de mediu. Mă voi interesa și un coleg de la biroul de presă o să vă sune să vă dea toate răspunsurile necesare”, ne-a declarat Vasile Apostol. 

Ulterior am fost contactați de unul din subalternii săi, care nea- aspus același lucru: „Din câte știm, o construcție din aceasta temporară nu are nevoie de aviz de mediu, pentru că avizul DSU, pe care l-am primit în cele din urmă, acoperă și aspectele de mediu. În prezent, spitalul modular nu este funcțional, dar va fi în zilele următoare”. 

Pe de altă parte, reprezentantul Biroului de presă al ASSMB ne-a confirmat că spitalul modular nu are stație de epurare a apelor reziduale. „Avem însă semnate toate contractele cu furnizării de utilități”, a precizat el.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi, 30 iulie a.c., că „zilele următoare vor deveni operaţionale 100 din cele 500 de paturi din spitalul modular din Pipera ce ține de Spitalul Victor Babeș”.

Spitalul modular - secție externă a spitalului Victor Babeș - a fost construit în urmă cu două luni de Compania Municipală de Consolidări a Primăriei Capitalei și a costat circa 2 milioane de euro.

El este edificat pe amplasamentul viitorului Spital Metropolitan din zona Pipera.

În prima fază, vor fi disponibile 100 din cele 500 de paturi, care compun această unitate medicală. Aici vor putea fi tratați pacienții cu forme ușoare de COVID-19.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te