Premieră: pacient COVID la ATI, vizitat de o rudă. Beatrice Mahler: A ieșit rapid, i s-a făcut rău

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.04.2021 - 20:41
Rudele care vizitează pacienți COVID la ATI, șocate. Beatrice Mahler: Ies rapid, li se face rău/FOTO: Digi24

În premieră în spitalele COVID, ruda unui pacient internat la terapie intensivă a putut pentru prima dată să-l viziteze chiar în salonul ATI, la Institutul "Marius Nasta".

SHARE

"Din fericire, legislația care s-a schimbat permite că aparținătorii care au persoane în stare gravă la terapie Intensivă, inclusiv în secțiile COVID, să poată să-și viziteze persoanele apropiate.

E un lucru bun, deși aduce multiple provocări. Pe de-o parte, triajul epidemiologic pe care aparținătorii sunt obligați să-l facă după ce în prealabil au stabilit această programare împreună cu medicul care are grijă de pacient, după care etapa de echipare care e supravegheată și vizita care cu siguranță aduce o emoție nu doar prin revederea după o perioada de timp a celui drag, ci și prin momentul pe care îl parcurge persoana care este bolnavă și este în Terapie Intensivă.

Citește și: „Spre binele lor”, distrugătoarele americane nu mai ajung în Marea Neagră. Ale lui Putin, da

Un moment extrem de delicat care cu siguranță are impact pe cel de acasă care nu cunoaște realitatea din ATI", a povestit la Digi24 medicul Beatrice Mahler.

Riscurile vizitării unui pacient COVID la ATI

 

Medicul a explicat că se încearcă permiterea accesului rudelor la terapie intensivă pentru pacienții care nu pot să comunice într-o altă modalitate cu familia. Dacă pacientul din ATI este ventilat non invaziv și poate să vorbească la telefon cu familia se optează pentru comunicare prin intermediul unor mijloace video, audio pentru a evita și a limita pe cât posibil riscul de infecție.

Vizita durează conform legislației, un sfert de oră, dar momentul vizitei poate fi amânat din cauza unei urgențe care ar putea să apară la unul din pacienți sau întrerupt brusc dacă unul din pacienți are nevoie de prezența echipei medicale.

Citește și: Videochatista cu sparanghel anti-mască, faliment: datorii de zeci de mii de lei, credit Prima casă

"Faptul că aparținătorii pot ajunge într-un spital și că acest lucru este permis e un lucru foarte bun pentru că nu putem fi separați de aparținători, suntem o echipă cu familia", a spus Beatrice Mahler.

Ea a povestit cum s-a desfășurat prima vizită a rudei unui pacient: "Extrem de scurtă. Emoția momentului a fost importantă, după câteva minute din momentul în care a ajuns la ATI, a părăsit secția extrem de transpirat și emoționat, afirmând că masca care oferă un grad de protecție ridicat față de cea clasică i-a îngreunat respirația. Echipamentul îngrădește mișcările, creează un disconfort termic, noi îl simțim zi de zi, dar e important ca cei care ajung la cei dragi fie protejați. E un moment extrem de delicat".

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te