Poți întâlni un bolnav COVID, fără mască, la magazin. Ministerul Sănătății: cum gestionezi situația

DE Petre Bădică | Actualizat: 06.04.2022 - 17:10
Poți întâlni un bolnav COVID, fără mască, la magazin. Ministerul Sănătății: cum gestionezi situația / Texas Tribune

Restricțiile au fost ridicate complet în România o data cu starea de alertă. Numărul infectărilor se află pe un platou și înregistrează o tendință de scădere ușoară. Dar un val al VI-lea e oricând posibil.

SHARE

Pe 8 martie se ridicau toate restricțiile chiar și acelea privind purtarea măștii la interior. De atunci, numărul cazurilor de infectări a oscilat între 2.000 (zile de weekend) și 4.000 în timpul săptămânii. La terapie intensivă mai erau, ieri, 360 de persoane.

 Detalii AICI

Fără a avea intenția de a induce panică, nu trebuie uitat că anul trecut, pe vremea aceasta, autoritățile declarau pandmeia învinsă. Pentru ca, toamna trecută, să fim surprinși în mod tragic de multe internări grave și decese.

Citește și: Hackerii Anonymus publică datele personale ale 120.000 de soldați ruși. „Toți trebuie pedepsiți”

Din răspunsurile primite de Newsweek România de la Ministerul Sănătății reiese că se pot face doar recomandări pentru izolarea persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus și că nimic nu îi împiedică, de exemplu, să meargă la cumpărături sau la o sală de sport fără minima protecție a unei măști. Cum în România sunt doar 49% vaccinați și doar 15% au luat doza booster, multe persoane sunt vulnerabile la infectarea cu COVID.

Poți întâlni un bolnav COVID, fără mască, la magazin. Ministerul Sănătății: cum gestionezi situația

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ministerul Sîănătății recunoaște că „medicii de familie, orice alte unități sanitare de stat sau private, din rețeaua Ministerului Sănătății au obligația de a recomanda izolarea cazului suspect și precum și purtarea mastii.

Newsweek: Există vreun protocol de urmat (la nivelul Ministerului Sănătății) pentru a gestiona situațiile în care sunt persoane depistate pozitiv cu COVID? Care este acesta?

Ministerul Sănătății: După încheierea stării de alertă, gestionarea cazurilor de COVID-19 depistate, se face cu respectarea Legii nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, izolarea continuând să fie o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase și a reducerii gradului de contagiozitate. Persoanele depistate cu virusul SARS-CoV-2 se izolează fie la domiciliu, la locația declarată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament, după caz.

De asemenea, în baza Ordinului ministrului Sănătății nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, izolarea persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 se face după efectuarea testării NAAT/RT-PCR, teste antigenice rapide în produsele biologice recomandate (exsudat nazal, exsudat faringian, spută, lavaj bronşic) sau ca urmare a simptomelor sugestive infectării cu virusul SARS-CoV-2, conform definiţiei de caz stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, astfel:

     a) în unităţi sanitare care asigură asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID-19 pentru:

     1. pacienţii cu sau fără semne de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, dar cu decompensarea bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu;

     2. pacienţii care necesită oxigenoterapie, cu manifestări severe de COVID-19, sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcţii vitale şi/sau au sepsis/şoc septic (cu stare critică);

    3. pacienţii fără manifestări severe determinate de COVID-19, dar cu alte afecţiuni care impun asistenţa spitalicească datorită imposibilităţii acestora de a fi trataţi şi monitorizaţi eficient la domiciliu;

     b) la domiciliu sau la o locaţie declarată pentru:

    1. pacienţii asimptomatici sau cu manifestări clinice uşoare COVID-19, fără factori de risc, care nu necesită oxigenoterapie;

    2. pacienţii cu manifestări clinice medii COVID-19, fără factori de risc, care nu necesită oxigenoterapie, cu sau fără tratament antiviral, după evaluarea acestora în centrele de evaluare.

     3. pacienţii cu manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi cu factori de risc, dar care nu necesită oxigenoterapie, cu sau fără tratament antiviral, după investigarea acestora în centrele de evaluare.

Conform aceluiași act nomativ, persoanele aflate în izolare beneficiază de concediu medical potrivit prevederilor legale în vigoare.

Newsweek: Cum monitorizează Ministerul Sănătății persoanele infectate cu COVID pentru ca acestea să nu devină un pericol pentru cei sănătoși?

Ministerul Sănătății : Anexa 3 la Ordinul nr. 1.513/2020, conține planul privind modalitatea de aplicare a măsurilor în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de către unităţile sanitare, de către serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, precum şi de medicii de familie. Traseul pacientului confirmat cu infecţie SARS-CoV-2 este prevăzut la punctul IV din Anexa 3.

Citește și: Medic de familie: Felicitări pentru ridicarea restricţiilor! Acum pacienţii tuşesc unii peste alţii

            În scopul colectării și corelării datelor furnizate de autoritățile și instituțiile publice implicate în monitorizarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, precum și în scopul evidenței persoanelor confirmate și a deceselor produse de infecția cu virusul SARS-CoV-2, Ministerul Sănătății utilizează aplicația informatică Corona Forms dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Newsweek: O persoană depistată cu coronavirus mai are obligația de a se izola (sau vreo obligație)? Cum acționează Ministerul Sănătății pentru ca persoanele care au fost depistate pozitiv cu COVID să nu răspândească boala ?

Ministerul Sănătății : În conformitate cu Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul  coronavirus (COVID-19), realizată de INSP și actualizată la data de 18.03.2022, medicii de familie, orice alte unități sanitare de stat sau private, din rețeaua Ministerului Sănătății sau a altor ministere, au obligația de a testa cazul suspect; de a recomanda izolarea cazului suspect și precum și purtarea mastii; de a gestiona cazul suspect/confirmat în concordanță cu prevederile Ordinului MS nr.1513/2020 cu modificarile ulterioare.

Potrivit OMS nr.1309/2020 cu modificările și completările ulterioare:

-      deciziile de izolare se emit conform art. 8 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

-      fişele de izolare şi raportul medical se emit în mod automat de aplicaţia informatică

Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitiv, care sunt supuse măsurii de izolare la domiciliu sau în locaţii declarate;

-      medicii de familie primesc automat fişa de izolare şi raportul medical, emise de

aplicaţia informatică Corona Forms, pentru pacienţii de pe listele proprii confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2.

-      fişa de izolare stă la baza eliberării certificatului de concediu medical, în cazul în care

persoana izolată solicită acest document.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te