Plumb, mucegai și insecte, în plicurile de condimente vândute în magazine. Care este explicația?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 16.03.2024 - 19:00
Plumb, mucegai și insecte, în plicurile de condimente vândute în magazine. Care este explicația? Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Experții dezvăluie ingredientele dezgustătoare care s-ar putea ascunde în ierburile și condimentele uscate pe care le cumpărăm de la magazinele alimentare.

SHARE

Fragmentele de insecte, plumbul, fibrele sintetice, frunzele și urmele de mucegai pot fi printre ingredientele neplacute amestecate cu ierburile uscate și condimentele din bucătăriile noastre, potrivit unui raport al Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA).

Ancheta, parte a Proiectului de Supraveghere, a testat 1.215 de mostre de alimente vândute la supermarketuri naționale și la comercianții cu amănuntul independenți mai mici.

S-a constatat că oregano este cel mai mare delincvent, 13% dintre probe conținând „frunze verzi străine” – despre care se crede că este frunze de măslin măcinate, care are o aromă la fel de amară.

Plumb, mucegai și insecte, în plicurile de condimente vândute în magazine. Care este explicația?

În total, 27% din oregano uscat testat s-a dovedit a fi sub normal. Unele borcane conțineau fragmente de insecte, bucăți mici de fibre sintetice și, într-un caz, o cantitate „excesivă” de plumb de metal otrăvitor.

Citește și: Rămași fără corn și lapte, elevii dintr-o comună din România sunt susținuți de autoritățile locale

De asemenea, au fost detectate probleme în nucșoara măcinată, 21% dintre probe s-au dovedit a fi „neautentice” sau conțin contaminanți – cum ar fi micotoxine, toxine pe bază de mucegai care intră în lanțul alimentar prin culturile infectate – peste nivelurile maxime permise.

Între timp, 3% din turmericul testat a ascuns aceleași toxine neplacute.

Totuși, nu este prima dată când așa-numitele „ierburi false” sunt găsite în rafturile pentru condimente.

Mirodeniile, puse sub expertiză

În 2021, un studiu major al UE a constatat că 17% dintre ierburi și condimente – pe baza a 1.900 de mostre din 23 de țări – au prezentat „semne de falsificare”.

Oregano a fost de departe cel mai rău, cu 48% din probe revenind ca fiind contaminate, dar au existat și valori ridicate pentru piper, chimen, turmeric și șofran.

Creta, coloranții și cojile de boabe de cafea se numără printre aditivii necomestibile care s-au dovedit a fi folosiți pentru a îngroșa borcanele cu produse uscate - și nu doar câțiva producători dubii sunt de vină.

Citește și: Ce se întâmplă când părinții vor să aibă copii independenți: Există riscul îndepărtării de familie

Experții au avertizat despre o „fraudă alimentară” pe scară largă, industria globală de ierburi și condimente de 17 miliarde de lire sterline fiind deosebit de vulnerabilă la exploatarea criminală.

O investigație Europol a descoperit o bandă criminală organizată care produce șofran fals – condimentul valoros numit „aur roșu”, obținut din stigmatele sub formă de fir ale plantei – în Spania și îl exportă în întreaga lume în cantități de 8,5 milioane de lire sterline.

Zeci de nereguli

Iar un studiu din această săptămână al BBC Four's The Food Program a constatat că șapte din 61 de ierburi și mirodenii (11 la sută) cumpărate de la retailerii populari, inclusiv Sainsbury's, Asda și Amazon, conțineau ingrediente care nu sunt enumerate pe etichete. Tesco nu a fost una dintre mărcile despre care se spune că ar fi afectate.

Citește și: O nouă dietă a apărut în online: „30-30-30”. Ce alimente poți consuma și câte kilograme slăbești

Profesorul Rick Mumford, consilier științific șef adjunct și director pentru știință, cercetare și dovezi la FSA, a declarat că au fost puse la dispoziție fonduri pentru autoritățile locale pentru a eșantiona ierburi și amestecuri de condimente, într-un efort de a elimina falsurile de pe piață.

„Vom continua să desfășurăm programe de supraveghere pentru a identifica și a găsi riscuri emergente în cadrul sistemului alimentar din Regatul Unit, pentru a ajuta la asigurarea siguranței consumatorilor”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te