Pacienți, „condamnați” să meargă în județul vecin pentru un RMN. Cost: 1.000 lei deși sunt asigurați

DE Bianca Iosef | Actualizat: 29.07.2022 - 20:41
600 de lei un RMN pentru pacienții asigurați- Foto: PEXELS PHOTOS/ MART PRODUCTION

În România lipsa aparaturii medicale a devenit o problemă serioasă. Puținele aparate sunt distribuite neuniform astfel încât cei care locuiesc în Călărași, spre exemplu, sunt nevoiți să meargă într-un alt județ pentru un RMN.

SHARE

În județul vecin, deși sunt asigurați, pacienții trebuie să plătească între 600 și 1.500 de lei costul unui RMN la un spital privat. De altflel, în spitalele private există cu 50% mai multe aparate RMN (rezonanță magnetică nucleară), decât în cele private.

Dotarea cu aparatură performantă este foarte importantă deoarece ajută la stabilirea corectă a diagnosticului și în adoptarea măsurilor terapeutice. Aparatura de înaltă performanță, conform raportărilor unităților sanitare, este în număr redus și neuniform distribuită în profil teritorial.

Aparatele CT (computer tomograf) au fost în număr de 368 în anul 2020.

Citește și: Rata de infectare COVID în capitală a ajuns la 8,31. 8.831 de noi cazuri într-o singură zi

Un alt tip de aparatură de înaltă performanță este reprezentată de RMN. Aparatele RMN raportate în România, în anul 2020, au fost în număr de 227, determinând o rată de asigurare a populației cu aparate RMN de 11,8‰ (la un milion de) locuitori. Cele mai multe aparate RMN în anul 2020 au fost în unitățile private 134, în unitățile publice au fost 93, conform unui raport al Ministerului Sănătății în colaborare cu INSP.

Deși pentru câțiva ani procedurile RMN efectuate în sistemul public de sănătate au fost în creștere, din 2019 până în 2020 numărul acestor exminări a ajuns la jumătate.

Procedurile (examinările) RMN efectuate în sistemul public (spitalele Ministerului Sănătății, Administrației locale, Academia Română) au un trend ascendent în perioada 2011‐2020, astfel, în anul 2011 a fost înregistrată cea mai mică rată din intervalul studiat 157,5‰, după care ratele cresc permanent ajungând în 2019 la 371,2‰ locuitori (cea mai mare valoare a intervalului 2011‐2019). În 2020 rata scade la 189,3‰ locuitori, confrom aceluiași studiu.

Citește și: Preşedintele PSD și al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, are COVID

Conform datelor statistice raportate de spitalele publice, distribuția în profil teritorial a examinărilor RMN efectuate, raportate la 100000 locuitori, în anul 2020, nu este uniformă. 

Într‐un județ nu se fac examinări RMN (Călărași). Județul cu cea mai mică rată a examinărilor RMN efectuate în 2020 a fost Giurgiu (2,3‰ locuitori), rate mici s‐au înregistrat și în Sălaj, Dâmbovița, Teleorman, Argeș. Rata cea mai mare a examinărilor RMN efectuate a fost înregistrată în București (662,3‰ locuitori ), rate mari au fost înregistrate și în Cluj, Timiș, Constanța, Brașov. În 12 județe ratele examinărilor RMN efectuate au fost peste media pe România (189,3‰ locuitori), în Călărași nu se fac, iar în 29 județe au fost sub valoarea medie.

Prin urmare, persoanele care locuiesc în Călărași și au nevoie să facă un RMN sunt nevoite să meargă în județele din apropiere sau pot alege varainataa de a merge la o policlinică privată, însă prețurile pentru această procedură variază între 500 și 2500 de lei.

Dacă analizăm datele privind ratele examinărilor RMN efectuate, în anul 2020 față de anul 2019, remarcăm creșteri ale ratei examinărilor RMN efectuate în județele: Mehedinți, Vâlcea, Teleorman, etc, potrivit aceleiași surse.

Cele mai mari scăderi ale ratei examinărilor RMN efectuate au fost în Arad, București, Timiș etc. Creșteri
ale ratei examinărilor RMN efectuate în 2020 față de 2019 au fost în 6 județe, într‐un județ nu s‐au
efectuat, iar în 35 de județe au scăzut, potrivit Raport Național privind Starea de Sănătate a Populației României elaborat de INSP și Ministerul Sănătății.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te