Pacienți cu COVID pe termen lung, îmbunătățiri surprinzătoare după vaccinare

DE Adina Mutăr | 07.06.2021 - 22:23
Vaccinul, bun pentru pacienți cu Covid pe termen lung/Foto: nbcnews
Vaccinul, bun pentru pacienți cu Covid pe termen lung/Foto: nbcnews

Este un fenomen care i-a surprins pe experții medicali: un număr tot mai mare de pacienți ce suferă de simptome Covid pe termen lung raportează o îmbunătățire bruscă după administrarea unui vaccin, mai ales după rapel.

SHARE

Cercetările inițiale au constatat că între 30% - 40% dintre acești pacienți descriu o ușurare a simptomelor după vaccinare și mulți se recuperează rapid după rapel.

Încă nu este clar de ce unii pacienți rămân cu simptome Covid luni de zile după infectare, deși virusul nu mai apare la teste. Acum, oamenii de știință și medicii încearcă să înțeleagă de ce mulți dintre acești pacienți se simt mai bine după ce au fost vaccinați, îmbunătățiri care variază de la o scădere ușoară a simptomelor la o revenire aproape totală.

Teoriile includ posibilitatea ca vaccinul să oprească un răspuns imun dăunător și să le reseteze sistemul imunitar.

Unii cercetători sunt de părere că pacienții cu simptome pe termen lung suferă de cantități reziduale de virus care rămân în corpul lor, iar vaccinarea ar putea ajuta sistemul lor imunitar să elimine ceea ce a rămas.

„Nu avem multe de oferit pacienților cu COVID pe termen lung”, a spus dr. Daniel Griffin, medic pentru boli infecțioase la Universitatea Columbia din New York.

„Recentele constatări legate de îmbunătățiri după vaccinare constituie o speranță neașteptată, deși nu toți reacționează la fel.”

Un sondaj de pe site-ul Facebook Survivor Corps a constatat că aproximativ 40% dintre participanți au experimentat o îmbunătățire a sănătății după vaccinare. Sondajul, care a fost contabilizat în luna mai, include întrebări nuanțate cu privire la ce vaccin a luat respondentul și gradul de îmbunătățire, precum și ce simptome au părut să se fi diminuat sau să dispară. Alți respondenți nu au indicat nicio modificare după vaccinare, iar unii au raportat că se simt mai rău.

Citește și

STUDIU Oamenii posedă codul genetic de a-și regenera părți ale corpului ca salamandrele

A apărut o nouă tulpină contagioasă de coronavirus: varianta Delta

 

Natalie Lambert, care a studiat pacienții cu COVID-19 pe termen lung de la începutul pandemiei, apreciază că rezultatul sondajului este un semn plin de speranță că vaccinarea ar putea oferi unor pacienți recuperarea.

„Nu este doar un miracol faptul că oamenii încep să se simtă mai bine”, a spus Lambert, profesor de cercetare asociat la Indiana University School of Medicine. „Ne ajută să înțelegem cum acționează această boală, ce daune pe termen lung provoacă.”

Clinicienii și oamenii de știință au semnalat o lungă listă a simptomelor raportate pe termen lung, multe în afara descrierilor elaborate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și alte autorități din domeniul sănătății: oboseală, ceață cerebrală, amețeli, anxietate, reflux acid, căderea părului, pierderea persistentă a gustului sau a mirosului și probleme ale pielii, cum ar fi o afecțiune numită „degetele de la picioare COVID”, o decolorare purpurie și umflarea degetelor de la picioare, printre alte probleme de sănătate.

„Dar faptul că nu funcționează pentru toată lumea, sugerează că ar putea exista mai multe mecanisme în joc și virusul ar putea avea un impact diferit asupra oamenilor”, a spus ea. „Într-adevăr depinde de tipul de daune care a fost făcut.”

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te