STUDIU Oamenii posedă codul genetic de a-și regenera părți ale corpului ca salamandrele

DE Adina Mutăr | 07.06.2021 - 19:49
Dr. James Godwin crede că regenerarea umană este posibilă/Foto: Daily Mail
Salamandre mexicane/Foto: Daily Mail

O echipă de cercetători de la MDI Biological Laboratory au comparat comportamentul proteinelor la mamifere și amfibieni, descoperind o creștere a macrofagelor la salamandre, ca răspuns la leziuni, ceea ce determină regenerarea unor părți ale corpului.

SHARE

Macrofagele au dus la creșterea țesuturilor, în timp ce la mamifere au dus la cicatrizarea leziunilor.


Potrivit cercetătorilor, cicatrizarea deține cheia regenerării și găsirea unei modalități de a o bloca la om prin intermediul medicamentelor ar putea permite regenerarea membrelor în viitorul îndepărtat

La fel ca salamandrele, oamenii au o capacitate „neexploatată” de a-și regenera părți ale corpului, cum ar fi un membru pierdut, potrivit acestora.

Axolotlul, o salamandră mexicană aproape dispărută, este un „campion al regenerării”, capabil să recreeze aproape orice parte a corpului, inclusiv creierul.

Studierea acestui neobișnuit amfibian a ajutat experții de la MDI Biological Laboratory din Bar Harbor, Maine, să concluzioneze că oamenii au o capacitate „neexploatată” de regenerare.

S-au concentrat pe înțelegerea de ce axolotl nu formează cicatrici - sau, de ce nu răspunde la rănire în același mod în care o fac șoarecele și alte mamifere.

Au descoperit că celulele imune numite macrofage au favorizat creșterea celulelor tisulare la salamandră, dar au produs cicatrici la șoarece.

 

Citește și

Peste 123.500 de copii şi tineri, cu vârste între 12 şi 19 ani, vaccinaţi anti-COVID în cinci zile

Mii de pacienți cu HIV/SIDA ar putea rămâne fără tratament. Ministerul Sănătății nu mai are bani

 

Echipa spune că formarea de cicatrici ar putea fi responsabilă pentru blocarea regenerării la mamifere și că, în viitor, blocarea căilor cerebrale care duc la cicatrizare ar putea permite oamenilor să recreeze membrele pierdute sau să îmbunătățească starea generală de sănătate.

„Cercetările noastre arată că oamenii au un potențial neexploatat de regenerare”, a explicat dr. James Godwin, subliniind că rezolvarea problemei formării cicatricilor ar putea debloca acel potențial regenerativ latent.

„Dacă am putea preveni cicatricile la oameni, am putea îmbunătăți calitatea vieții pentru atât de mulți oameni”, a spus acesta.

Axolotl este un model preferat în cercetarea în medicina regenerativă datorită statutului său unic de campion al regenerării în natură.

În timp ce majoritatea salamandrelor au o anumită capacitate regenerativă, axolotl poate regenera aproape orice parte a corpului, inclusiv creierul, inima, maxilarele, membrele, plămânii, ovarele, măduva spinării, pielea, coada și multe altele.

Embrionii umani încă își amintesc codul regenerării

Deoarece embrionii și mamiferele tinere au capacitatea de a se regenera - de exemplu, sugarii umani pot regenera țesutul cardiac și copiii pot regenera vârful degetelor - este probabil ca mamiferele adulte să păstreze codul genetic pentru regenerare.

Acest lucru crește perspectiva că într-o zi ar putea fi dezvoltate medicamente care ar acționa pentru regenerarea țesuturile și organelor pierdute din cauza bolilor sau leziunilor în loc să formeze cicatrici.

Studiile anterioare au arătat că atunci când depozitele de macrofage din salamandră se epuizează, axolotl formează o cicatrice în loc să se regenereze, la fel ca mamiferele.

Semnalizarea macrofagelor în axolotl și șoarece a fost similară atunci când au fost expuse la bacterii, ciuperci și viruși.

Acest lucru s-a schimbat atunci când a venit vorba de vătămarea fizică, unde semnalizarea macrofagelor în axolotl a dus la creșterea țesutului nou, dar la șoarece a rezultat cicatrici.

Ei au descoperit că răspunsul de semnalizare al unei clase de proteine numite receptori ce permit macrofagelor să recunoască o amenințare, cum ar fi infecția sau rănirea, a fost „neașteptat divergent” în axolotl și șoarece.

„Constatarea oferă o fereastră interesantă către mecanismele care guvernează regenerarea în axolotl”, a spus Godwin.

Descoperirea unei căi alternative de semnalizare care este compatibilă cu regenerarea ar putea duce în cele din urmă la terapii de medicină regenerativă pentru oameni.

Deși creșterea unui membru uman poate să nu fie un obiectiv realist pe termen scurt, există oportunități semnificative pentru terapii care îmbunătățesc rezultatele clinice în bolile în care cicatricile joacă un rol major în patologie.

„Ne apropiem mai mult de înțelegerea modului în care macrofagele axolotl sunt pregătite pentru regenerare, ceea ce ne va aduce mai aproape de regenerarea la oameni”, a spus Godwin.

„De exemplu, îmi imaginez posibilitatea de a utiliza un hidrogel local la locul unei plăgi ce este legat de un modulator care schimbă comportamentul macrofagelor umane pentru a fi mai asemănător cu cele ale axolotlului.”

Lucrarea privind cercetarea a fost publicată în revista Developmental Dynamics.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te