American Heart Association (AHA) a ajuns la această concluzie în urma unei revizuri a literaturii științifice publicate între anii 2000 și 2017. Cercetătorii au stabilit că nu există dovezi că o dietă variată ajută, într-adevăr, o persoană să se mențină la o greutate sănătoasă. Nici nu înseamnă că astfel consumă doar alimente benefice.
Analiza a legat, totuși, consumul unor alimente cu o amânare a sațietății, ceea ce ar putea determina, de fapt, ca o persoană să mănânce mai mult. Dovezile, destul de limitate, susțin ideea că, în ciuda a cea ce se credea până acum, o dietă variată îi face pe indivizi să consume mai multe calorii și să adopte comportamente alimentare nesănătoase.
„O alimentație diversificată ar putea fi asociată atât cu consumul de alimente sănătoase, cât și nesănătoase", a declarat dr. Marcia C. de Oliveira Otto, autorul principal al raportului publicat în reivsta „Circulation” al AHA. „Combinat, un astfel de regim alimentar poate duce la creșterea consumului de alimente și, ca atare, la apariția obezității ", a precizat Otto, profesor asistent de epidemiologie, genetică umană și știința mediului la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston.
Sfaturi greșite
Timp de decenii, oficialii din domeniul sănătății, inclusiv cei din S.U.A., au recomandat oamenilor să mănânce variat. De exemplu, actualele centre pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Alimentare sugerează că o dietă ar trebui să se concentreze asupra fructelor, legumelor, cerealelor integrale și a laptelui, fără grăsimi sau cu un conținut scăzut grăsimi și de produse lactate.
Dieta ar urma să fie completată cu carne slabă, carne de pasăre, pește, ouă și nuci. Ocazional este recomandat consumul de grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, sare și zaharuri adăugate. Comentând, în general, sfaturile de a mânca alimente variate, Marcia C. de Oliveira Otto a declarat: „Există un mic consens asupra a ceea ce noi numim diversitatea dietetică, referitor la cum este măsurată și dacă implică un scop alimentar sănătos".
Un sfat mai bun ar fi ca oamenii să consume mai multe alimente din sfera fructelor, cerealelor integrale, legumelor, dar și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, uleiuri vegetale non-tropicale, nuci, păsări de curte și pești. Alimente precum carnea roșie, dulciurile și băuturile zaharoase ar trebui să fie reduse la minimum, au spus specialiștii.
„Selectarea unei game de alimente sănătoase, care se fie în conformitate cu bugetul sau gustul și pe care să o respectăm, este cea mai bună variantă în a ajuta oamenii să mențină o greutate sănătoasă, decât să aleagă o gamă mai largă de alimente care pot include și elemente mai puțin sănătoase, cum ar fi gogoși și cheeseburgeri, chiar și în mod moderat ", a declarat Otto.
Sănătos. nesănătos
Dr. Amanda Squire, nutriționist calificat la Cardiff Metropolitan University din Marea Britanie și purtător de cuvânt al British Dietetic Association, a declarat pentru Newsweek că profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să-și amintească importanța încadrării mesajelor legate de sănătate, într-un mod cât mai specific.
Mesajul pentru publicul larg, a declarat nutriționista, este „să facă alegeri raționale și să aibă grijă la frecvența alimentelor cu conținut ridicat de zahăr, grăsimi și sare. Toată lumea ar trebui să fie mai atentă în a echilibra consumul unui aliment nesănătos cu mai multe opțiuni sănătoase, pentru a reduce aportul nesătos la un regim ocazional."