O boală gravă se extinde în toată Europa. Este mortală pentru copii mici și bătrâni

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.05.2024 - 15:58
O boală gravă se extinde în toată Europa - Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
O boală gravă se extinde în toată Europa - Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O boală mortală se extinde în Europa. Conform autorităților medicale, numărul cazurilor este în creștere rapidă. zeci de mii de oameni. rapoartele arată 11 decese la copii mici și 8 vârstnici.

SHARE
 Țările europene au raportat o creștere a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 și în primul trimestru al anului 2024, fiind identificate de 10 ori mai multe decât în ​​fiecare dintre ultimii doi ani.
 
În total, aproape 60.000 de cazuri au fost raportate de țările Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European în această perioadă, a anunțat miercuri Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, cu 11 decese la sugari și opt în rândul adulților în vârstă, scrie Reuters.

O boală gravă se extinde în toată Europa. Au murit 11 copii mici și 8 bătrâni

Tusea convulsivă, sau pertussis, este o infecție bacteriană a plămânilor și a căilor respiratorii și este endemică în Europa. Poate fi foarte periculos pentru bebelușii mici sau pentru persoanele în vârstă.
 
Citește și: 6 semne că ai tuse convulsivă mortală și pe care nu le știai. Cum se manifestă?
 
Epidemii mai mari de tuse convulsivă sunt de așteptat la fiecare 3-5 ani, chiar și în țările cu rate ridicate de vaccinare, a spus ECDC, deși o ușoară scădere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut fi un factor în creștere.
 
Circulația tusei convulsive a fost, de asemenea, foarte scăzută în timpul pandemiei și a restricțiilor legate de mișcare, făcând ca creșterea să pară mai mare.
 
Cifrele sunt încă mari din punct de vedere istoric, totuși. În primele trei luni ale anului 2024, au fost deja atâtea cazuri câte au fost într-un an mediu între 2012 și 2019.
 
Agenția a menționat că o mare parte a populației a ratat creșterea naturală a imunității la tusea convulsivă, deoarece nu fusese expusă la aceasta în timpul pandemiei.
 
Citește și: Epidemie de rujeolă în România! Anunțul Ministerului Sănătății: „29 de județe afectate”
 
Bebelușii sub șase luni sunt expuși unui risc deosebit de infecție.
 
"Este esențial să ne amintim viețile în joc, în special ale celor mici. Vaccinurile împotriva pertussis s-au dovedit a fi sigure și eficiente", a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.
 
Majoritatea țărilor europene imunizează în mod obișnuit copiii împotriva pertussis și multe vaccinează și femeile însărcinate pentru a-și proteja copiii. ECDC a spus că unele țări ar putea dori să ia în considerare acordarea de stimulente și copiilor mai mari și adulților, deoarece imunitatea poate scădea.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te