6 semne că ai tuse convulsivă mortală și pe care nu le știai. Cum se manifestă?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.12.2023 - 13:27
6 semne că ai tuse convulsivă mortală - Foto: Freepik.com - imagine cu rol ilustrativ

6 semne că ai tuse convulsivă mortală, pe care nu le știai. Niciuna nu are legătură cu tusea propriu-zis și se manifestă în alte moduri. Dar dacă ești atent la ele, vei reuși să previi o situație gravă, ce poate deveni letală.

SHARE

Există 6 semne că ai tuse convulsivă mortală, mai ales la bebeluși și copiii de vârstă mică. Probabil că nu le știai, mai ales că ele nu au legătură cu tusea, în sine, dar anunță instalarea unei situații deosebit de grave pentru sănătate.

6 semne că ai tuse convulsivă mortală și pe care nu le știai. Cum se manifestă?

Tusea care implică tușitul, este, firește, ușor de recunoscut. Tușești și îți dai seama că ceva e în neregulă, mai ales dacă prezinți și alte simptome.

Situația mult mai dificilă apare atunci când unele simptome nu au nimic de-a face cu tusea, aceasta nefiind prezentă. Cu toate acestea, ele pot indica o posibilă instalare a tusei convulsive mortale.

Este sezonul răcelilor, al gripelor și virozelor, iar tusea face partea din „arsenalul” acestor boli. Problema tusei convulsive mortale s-a pus „pe tapet”, cu mai multă atenție, odată cu cazurile de infecție bacteriană care sunt în creștere în Anglia și Țara Galilor.

Citește și: Epidemie de rujeolă în România! Anunțul Ministerului Sănătății: „29 de județe afectate”

Aici, aproximativ 716 persoane au fost considerate infectate în perioada iulie-noiembrie a acestui an.

Această cifră este aproape triplă față de cele 217 înregistrate în aceeași perioadă în 2022, ceea ce i-a determinat pe oficialii din domeniul sănătății să îi îndemne pe părinți să își vaccineze copiii.

Suzanne Hartwell, de la Sandwell Metropolitan Borough Council din West Midlands - care a înregistrat o creștere a numărului de cazuri - a declarat că mamele însărcinate își pot, de asemenea, proteja copiii nenăscuți, făcându-și injecția la medicul de familie în mod gratuit, scrie The Sun.

„Este cu adevărat îngrijorător să vedem că numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut din nou la nivel regional, mai ales când acest lucru a dus la spitalizarea unor bebeluși”, a spus Hartwell.

„Boala poate fi prevenită. Aș îndemna pe toată lumea să ajute la protejarea copiilor prin vaccinarea atunci când li se cere”, a adăugat ea.

Tusea convulsivă - cunoscută din punct de vedere medical sub numele de pertussis - este o infecție care afectează plămânii și tuburile respiratorii. 

Bacteria se poate răspândi foarte ușor și poate provoca probleme grave, așa că este important ca copiii și bebelușii să fie vaccinați, potrivit NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie).

Citește și: Un val de pneumonie la copii, ce a umplut spitalele din China, intră în Europa. Experții avertizează

Semnele timpurii ale tusei convulsive nu prezintă neapărat componentele tusei sau tusei convulsive ale bolii.

În schimb, copiii sunt susceptibili să sufere de simptome similare cu cele ale unei răceli, cum ar fi nasul care curge sau durerea în gât.

O temperatură ridicată nu este frecventă.

Cele 6 simptome ale tusei convulsive care nu au nimic de-a face cu tusea:

  • nasul care „curge”;
  • dureri în gât;
  • albăstrire a pielii;
  • vărsături:
  • înroșirea feței;
  • convulsii.

După aproximativ o săptămână, bacteria provoacă accesele de tuse și sunetele de tuse care dau numele bolii.

Tusea poate aduce mucus gros, ceea ce poate provoca îmbolnăvirea copiilor, iar pe adulți îi poate face să devină roșii la față.

De asemenea, copiii pot suferi dificultăți de respirație care fac ca pielea lor să își schimbe culoarea în albastru sau gri, mai ales dacă sunt foarte mici.

Dacă buzele, limba, fața sau pielea ta sau ale copilului tău devin brusc albastre sau gri, sună la 112 sau mergi imediat la Urgențe.

De asemenea, ar trebui să faci acest lucru dacă tu sau copilul tău vă chinuiți să respirați, aveți dureri în piept care se agravează atunci când respirați sau tușiți sau aveți convulsii.

Simptomele pot dura mai multe săptămâni sau chiar luni și ar trebui să soliciți o programare urgentă la medicul de familie, dacă bebelușul tău are mai puțin de șase luni și prezintă simptome.

Dacă tu sau copilul tău aveți o tuse foarte puternică care se agravează sau dacă ești însărcinată sau ai un sistem imunitar slăbit și ai fost în contact cu cineva care are această boală, ar trebui, de asemenea, să ceri o programare urgentă.

Citește și: Numeroase farmacii ar putea fi obligate să se închidă forțat, în 2024. Cum se explică?

Boala poate fi periculoasă, provocând probleme precum deshidratare, dificultăți de respirație, pneumonie și convulsii la bebelușii cu vârsta sub șase luni.

Este mai puțin gravă la copiii mai mari și la adulți, dar poate provoca dureri de coaste, hernii, infecții ale urechii și incontinență urinară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te