Pe rețelele de socializare circulă o adevărată “piață neagră” a recomandărilor cu privire la tratarea și prevenirea COVID-19: de la suplimente și amestecuri de vitamine la sfaturi legate de tratamentul pe care unii pacienți l-ar fi primit în spitale sau pe care ei și l-au aplicat singuri: antibiotice sau medicamente precum Plaquenil, care nici nu pot fi obținute decât pe baza unei rețete. Medicii se declară îngrijorați de efectele acestei automedicații.
Medicii din țară avertizează asupra faptului că, odată ce pacienților cu forme ușoare li s-a oferit posibilitatea să rămână la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, unii dintre aceștia aleg să se prezinte din ce în ce mai târziu la unitatea medicală. Fie pentru că presupun că “pot duce boala” pe picioarele lor, fără internare, fie pentru că folosesc tot felul de rețete improvizate găsite pe internet, scrie renasterea.ro.
Pericolul tratamentului “după ureche”
“Din nefericire, pacienții ajung târziu în spital. Am vrea o implicare mai activă a medicului de familie, ca atunci când sfătuiește pacientul să îi recomande să i se adreseze de îndată ce simte că are ceva în neregulă. Văd pe rețelele de socializare circulând tot felul de propuneri de tratament, cu sau fără indicație medicală. Aș sugera tuturor celor care au un test pozitiv să urmeze sfatul medicului în ceea ce privește administrarea unui tratament”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Aceasta spune că aceia care se tratează la domiciliu, spre deosebire de pacienții internați în spital, nu sunt sub o evaluare permanentă a unui specialist și dacă iau o schemă de tratament “după ureche”, riscă să își facă mai mult rău decât bine.