Noul protocol de tratament pentru COVID: Ivermectina, total nerecomandată

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.04.2021 - 22:40
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Medicii de familie vor putea să prescrie pentru formele ușoare și medii de infectare cu COVID Favipiravir, un medicament care era prescris doar în spitale. Ivermectina, susținută de conspiraționiști, este în continuare nerecomandată.

SHARE

Noul protocol de tratament anti-COVID 19 nu mai conţine Plaquenilul, un medicament creat iniţial pentru afecţiuni reumatice şi dermatologice, şi nici antiviralul Umifenovir, a arătat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, membru în Comisia Naţională de Management Clinic şi Epidemiologic al COVID, într-un interviu pentru News.ro

Citește și: Vali Nebunu și soția sa, Doina, judecați pentru că au băgat ilegal un copil în țară. Dosar de trafic de persoane

"S-au făcut câteva recomandări legate de tratamentul antiviral pe baza ultimelor noutăţi, s-au scos plaquenilul şi umifenovirul din medicamentele recomandate, pentru că au fost multe critici la adresa vechiului protocol care le menţinea deşi erau discuţii la vremea respectivă la nivelul comunităţii europene, studii contra, studii pro, noi am dat totuşi posibilitatea celor care nu au avut posibilitatea să obţină remdesivir sau favipiravir să trateze totuşi cu ceva. Doar că, într-adevăr, riscurile unor efecte adverse sunt prezente, sunt documentate ştiinţific, şi atunci au fost scoase aceste două medicamente din uzul obişnuit", a explicat pentru News.ro dr. Musta. 

Citește și: Submarinul indonezian, găsit după 5 zile: cei 53 de membri ai echipajului, morți

Ivermectina este în continuare nerecomandată pentru tratarea pacienților cu coronavirus în România, medicul Virgil Musta explicând că "Agenţia Europeană a Medicamentului spune că eficienţa nu este dovedită, studiile sunt încă puţine, efectele toxice sunt destul de mari dacă se administrează în doză mare, şi se poate administra doar pe studii clinice, aceasta este recomandarea Agenţiei Europene, cât şi a Agenţiei Medicamentului din România". 

Și hidroxiclorochina a fost scoasă din protocolul de tratament al pacienţilor cu COVID. Dr. Musta a explicat că "s-a constatat eficienţa limitată a acestui tratament, dar şi riscul de reacţii adverse severe". 

Citește și: 1.542 de cazuri noi de COVID 19, la doar 17.500 de teste. 1.358 de pacienți la ATI 
 
Noutatea în acest protocol de tratament este că medicii de familie vor putea să prescrie Favipiravir, care până acum era prescris doar de medicii specialiști, în spitale, pentru că mulți pacienți aleg să se trateze la domiciliu: "Are în schimb un capitol nou, important, recomandări pentru medicii de familie, pentru că în vechiul prorocol nu existau astfel de recomandări. S-a constatat că în ultimul timp medicii de familie sprijină foarte mult activitatea în lupta cu infecţia SARS-CoV-2, activitatea noastră, a specialiştilor, şi am constatat că este important şi oportun să facem recomandări şi pentru aceştia, cu atât mai mult cu cât foarte mulţi pacienţi rămân şi se tratează la domiciliu, şi atunci acest tratament este bine să fie făcut pe baze ştiinţifice, pe nişte recomandări clare, conform News.ro. 

Citește și: VIDEO Un panou a căzut pe un reporter și a strâmbat Trofeul EURO 2020 aflat la București

Dr. Virgil Musta a explicat şi alte recomandări care există în noul protocol de tratament pentru medicii de familie. Corticoterapia nu este indicată în prima săptămână de boală, pentru că poate duce la multiplicarea virală, iar anticoagulantele pot fi prescrise de medicii de familie în funcţie de scorul PADUA (de evaluare a riscului de tromboze endovenoase). 

Citește și: Reprezentatul Guvernului cere Poliției să ia măsuri în cazul membrului AUR care îndeamnă la moarte
 
"Au fost făcute câteva referiri la anticorpii monoclonali, care sunt în evaluare în Uniunea Europeană, avem speranţa că vor intra cât de curând şi la noi în ţară, pentru că este un tratament eficient, dar nu a fost pus pe tabelul medicaţiei care se utilizează deoarece încă nu există această avizare de a fi utilizată la noi în ţară", a mai spus dr. Musta. 

Medicul specialist a mai atras atenția că plasma de convalescent este "un tratament cu multe contradicţii. S-a utilizat ca tratament în fazele avansate, în terapie intensivă, şi s-a dovedit că nu are eficienţă în această fază, dar acest tratament este eficient în prima perioadă, în prima săptămână a bolii. De aceea, din nou s-a reiterat importanţa depistării precoce a acestor pacienţi, pentru a putea beneficia de acest tratament în spital, conform noilor criterii pe care le vom vedea în protocolul administrării de plasmă şi care vor fi aceleaşi ca şi în protocolul european". 

Legat de tratamentul persoanelor asimptomatice, medicul a menționat că "nu există nici un tratament, iar protocolul prevede că persoanele care nu au simptomatologie nu se tratează. Nu e recomandabil să dai altă medicaţie".
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te