Este încă un caz din multele din ultima perioadă în care discursul extremist este promovat în spațiul public, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa drepturilor și libertăților câștigate în ultimii 30 ani, a atras atenția Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.
”Există un principiu valabil de când lumea: foarte puțini pot să facă foarte mult rău. În momente de criză, cum a fost Al Doilea Război Mondial, de exemplu, nu majoritățile pașnice au făcut diferența, ci grupurile fanatizate și ideologizate care au promovat ura și intoleranța E greu să lupți cu fanatismul pentru că nu e vorba de rațional, ci de o ură aproape mistică. Dar e important ca la nivel public să existe o condamnare a manifestărilor extremiste, să existe linii de demarcație morale.
România a făcut progrese mari în ultimii ani în privința combaterii xenofobiei, antisemitismului, negaționismului și altor forme de extremism prin inițiative legislative și instituționale.
De aceea, e nevoie ca intervenția autorităților să fie fermă, imediată pentru ca descurajarea unor atitudini de acest fel să fie un exemplu de reacție a autorităților și de investigare rapidă a celor care promovează discursul instigator la ură și creează prejudicii la adresa drepturilor și libertăților civile, precum nondiscriminarea și demnitatea umană!”, a subliniat Muraru.
Citește și: Un simpatizant AUR îi amenință cu moartea pe intelectualii care au semnat o scrisoare anti-AUR
Reamintim că un membru AUR a publicat pe contul său de Facebook un mesaj de amenințare cu moartea la adresa intelectualilor care au semnat, în februarie, o scrisoare deschisă în care au cerut Guvernului să nu aibă dialog cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), pentru că reprezintă o formațiune extremistă.