MS: De ce persoanele vaccinate anti-COVID cu două doze trebuie să poarte mască în continuare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.01.2021 - 23:10
Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele imunizate cu două doze de vaccin anti-COVID ar putea fi purtători asimptomatici și ar putea transmite mai departe virusul, arată Ministerul Sănătății, explicând de ce trebuie purtată în continuare masca de protecție. Foarte mulți români cred că aceasta nu mai e utilă.

SHARE

„Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială. Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.

Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul”, explică Ministerul Sănătății, într-o postare pe Facebook

MS mai arată că, în prezent, „nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.

Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de COVID-19. Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna”. 

Totodată, Ministerul Sănătății dă asigurări că Institutul de Sănătate Publică monitorizează  gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.