VIDEO Miturile despre cum poți să previi o răceală. Ce greșeli fac părinții

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.01.2019 - 19:03

Până la 70% dintre părinți cred că mituri în bază științifică - cum ar fi că nu e bine să umbli cu părul umed - care ar ajuta la prevenirea răcelii, potrivit unui sondaj.

SHARE

Mai mult de jumătate dintre părinți își umplu copiii cu vitamine și suplimente, în speranța greșită că îi vor feri de viruși, potrivit unui  sondaj național realizat de Spitalul pentru Copii C.S. Mott privind sănătatea copiilor.

Răcelile se răspândesc atunci când virușii se deplasează în picăturile aruncate prin tuse și strănuturi și intră în gura, ochii sau nasul unei noi gazde. Virușii se pot găsi, de asemenea, în fecalele unei persoane bolnave. În medie, un copil răcește între trei și sașe ori pe an, au aflat autorii cercetării.

„Din acest motiv, părinților li se pare că copilul lor este aproape întotdeauna bolnav în timpul sezonului rece", potrivit acestora. În octombrie 2018, un eșantion reprezentativ național de 2.007 de părinți cu vârsta peste 18 ani a fost întrebat cum a încercat să prevină răceala la copiii în ultimul an.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au constatat că din total, 70% dintre părinți credeau în anumite „strategii populare". Circa 52% le-au spus, greșit, copiilor lor că dacă ieși afară cu părul umed ar putea răci. Doar sub jumătate au declarat că i-ar împiedica să se îmbolnăvească dacă i-ar ține în casă, în timp ce 23% au dat sfatul contrar de a petrece mai mult timp în aer liber.

Cercetătorii spun că astfel de strategii sunt ca o mahmureală după o perioadă în care nu înțelegeam cum se declanșează bolile infecțioase. Părinții și-au hrănit, de asemenea, copiii cu produse care susțin că ar stimula sistemul imunitar al copilului lor, precum vitamina C, zincul sau Echinacea.

Dar cercetatorii au subliniat că, în ciuda unor puternice campanii de publicitate și a utilizării pe scară largă, nici unul nu a dovedit că ar avea vreun efect clar asupra prevenirii răcelilor.

Suplimentele și vitaminele nu sunt reglementate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, astfel încât „eficacitatea acestor produse nu trebuie dovedită pentru a fi vândute”.

În mod pozitiv, cercetările au arătat că 99% dintre părinți respectă sfatul cu bază științifică că e important să fie menținută o bună igienă personală pentru a preveni o răceală: de exemplu, spălarea mâinilor, să nu împărți alimente și băuturi cu bolnavi și acoperind fața când strănuți sau tușești. Alți 87% dintre părinți le-au cerut, în mod corect, copiilor să evite persoanele răcite.

Acest lucru se poate face prin a spune celor dragi să nu-și arate afecțiunea copilului sau să anuleze întâlnire de joacă.

Alte metode recomandate pentru invingerea răcelilor includ păstrarea curată a suprafețelor de uz casnic, inclusiv a jucăriilor. Dr. Gary Freed, co-director al cercetării și pediatru la Spitalul pentru Copii C.S Mott, a declarat pentru Newsweek că acesta este primul studiu care investigheaza modul in care parintii preveni racoarea la copii intr-un esantion reprezentativ la nivel national.

Cu toate acestea, medicul a explicat a rezultatele sunt limitate, deoarece studiul nu a putut afla cât de des părinții au încercat remedii populare sau vitamine și suplimente, ci doar că au făcut acest lucru în trecut. „Problema este că părinții folosesc vitamine non-prescriptive ineficiente (de ex. Vitamina C) și alte medicamente care sunt promovate pentru a stimula sistemul imunitar", a continuat Freed.

„Părinții ar trebui să fie sceptici față de oricare dintre produsele contraceptive care pretind că pot preveni răcelile, deoarece nu s-a dovedit că au făcut-o", a subliniat Freed.

„Companiile care vând, fără rețetă, suplimente pot pretinde lucruri care nu sunt susținute de dovezi. Părinții ar trebui să fie sceptici față de aceste eforturi de marketing.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te