Ministerul Sănătății redistribuie măștile pentru persoane defavorizate către medicii de familie

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 24.06.2021 - 12:57
Ministerul Sănătății redistribuie măștile pentru persoane defavorizate către medicii de familie. Foto Inquam Photos/George Calin

Măștile de protecție destinate persoanelor defavorizate dar care au rămas în depozitele statului ar urma să fie redistribuite către centrele de vaccinare, azilele pentru bătrâni și medicii de familie implicați în campania de vaccinare anti COVID-19.

SHARE

Peste 13 milioane de măști de protecție facială destinate persoanelor vulnerabile, din cele mai mult de 100 de milioane de măști cumpărate de statul român, au rămas nedistribuite, potrivit unui răspuns dat în aprilie de Ministerul Sănătății pentru Economedia.

Din septembrie anul trecut, primăriile, prin direcțiile de asistență socială, au început distribuirea măștilor cumpărate, prin livrare la domiciliu, prin distribuirea în sediile primăriilor, ale direcțiilor de asistență socială sau în cluburile de pensionari.

Există patru categorii de persoane vulnerabile prevăzute în legislație care aveau dreptul să primească un pachet de 50 de măști de protecție. 

O afacere controversată

Newsweek România a scris pe larg despre controversata afacere a măștilor de protecție, încheiată de statul român cu omul de afaceri Michael Topolinski.

Citește și: 

Țeapa Aversa: Topolinski, care trebuie să aducă 115 milioane de măști, nu a plătit nimic statului

Topolinski nu a adus măștile pentru statul român, dar cere daune de 5 milioane de lei de la presă

DOCUMENT EXCLUSIV Ministrul Tătaru se face că anchetează, Topolinski - păsuit iar să aducă măști

EXCLUSIV Topolinski a plătit 75.000 de euro penalități, dar a încasat 14 milioane de euro pe măști

EXCLUSIV. DOCUMENTE De ce trebuia reziliat contractul cu Topolinski. Afaceristul amenință jurnaliști

 

Măștile nu au mai ajuns la cei în nevoie și se degradează

Ministerul Sănătății arată că din informările primite de la direcțiile de sănătate publică, motivele pentru care 13 milioane de măști nu au mai ajuns la persoanele defavorizate au fost: diferențele constante între numărul de beneficiari cuprinși în listele inițial transmise și listele actualizate, comunicate de localități la momentul distribuirii măștilor, faptul că persoane care au fost inițial cuprinse în liste nu au mai avut dreptul după modificări legislative, au fost identificate CNP-uri dublate, neprezentarea la punctele de distribuție a beneficiarilor sau negăsirea la domiciliu, precum și decesul unora care se aflau pe listele inițiale. 

„Astfel, pentru a evita deteriorarea măștilor de protecție rămase nedistribuite de la nivelul direcțiilor de sănătate publică, respectiv autoritățile publice locale este necesară repartizarea acestora către unitățile sanitate, medicii de familie care desfășoara activitate de vaccinare COVID-19, centrele de vaccinare împotriva COVID-19 și centrelor rezidențiale publice pentru persoane vârstnice”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică. 

Instituțiile și medicii de familie care vor să primescă gratuit măștile de protecție trebuie să întocmească listele cu cantitatea necesară, care vor fi transmise direcțiilor de sănătate publică județene și din București.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te