Mesaj fals al unui frizer din Găești despre COVID, distribuit de conturi rusești. 50.000 shares

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 29.11.2021 - 13:29
Mesaj fals al unui frizer din Găești despre COVID, ajuns viral, distribuit masiv de conturi rusești
Mesaj fals al unui frizer din Găești despre COVID, ajuns viral, distribuit masiv de conturi rusești
Mesaj fals al unui frizer din Găești despre COVID, ajuns viral, distribuit masiv de conturi rusești

Un mesaj fals, atribuit Ministerului Sănătății din Singapore, care susține că Sars-Cov-2 nu este un virus, ci o „bacterie expusă la radiații” a devenit viral pe Facebook-ul românesc după ce a fost distribuit de 49.000 de ori.

SHARE

Un mesaj fals, atribuit Ministerului Sănătății din Singapore, care susține că Sars-Cov-2 nu este un virus, ci o „bacterie expusă la radiații”, ce provoacă cheaguri de sânge tratabile doar cu aspirină și paracetamol a devenit viral pe Facebook-ul românesc. 

Textul, distribuit nu de un doctor sau un cercetător, ci de un „manager stylist” la un coafor din Găești. Postarea sa a fost distribuită de peste 49.000 de ori (la ora redactării acestui articol, pentru că numărul de „share”-uri crește continuu).

Ce susține mesajul fals atribuit Ministerului Sănătății din Singapore

„Singapore a devenit prima țară din lume care a efectuat o autopsie a unui cadavru cu C#O#VI#D-19. În urma unor cercetări amănunțite, s-a descoperit că C # o # v # i # d-19 nu există ca virus, ci ca bacterie care a fost expusă la radiații și provoacă moartea omului prin coagularea sângelui.

S-a descoperit că boala C # o # v # i # d-19 provoacă cheaguri de sânge, ceea ce duce la coagularea sângelui la oameni și provoacă coagularea sângelui în vene, ceea ce face dificilă respirația unei persoane; Deoarece creierul, inima și plămânii nu pot primi oxigen, oamenii mor repede”, este parte din mesajul distribuit masiv pe internetul românesc.

Guvernul din Singapore este la curent cu acest mesaj fals care îi este atribuit și a publicat o dezmințire. 

„Afirmațiile sunt toate false și mesajul nu provine de la Ministerul Sănătății din Singapore. Versiunile anterioare ale acestui mesaj, care citează țări precum Italia și Rusia în loc de Singapore, au fost expuse ca fiind neadevărate”, a răspus instituția guvernamentală din Singapore.

Citește și: Un mesaj fals despre COVID, distribuit de un frizer, a devenit viral pe Fb, 40.000 de distribuiri

 

Minciunile despre COVID-19, distribuite de conturi rusești

Postarea cu minciuni despre coronavirusul care provoacă boala COVID-19 are un succes uriaș și neașteptat pe Facebook-ul românesc. Asta în condițiile în care celelalte postări ale frizerului din Găești abia depășesc 7-8 like-uri. 

În schimb, traducerea despre Sars-COV-2 a fost apreciată de peste 14.000 de persoane și distribuită de alte 49.000.

Misterul succesului brusc începe să se lămurească când analizezi conturile celor care au dat like. Majoritatea sunt ale unor persoane care nu cunosc limba română. Cu toate acestea apreciază și chiar râd la ceea ce scrie în respectivul text. 

Și mai interesant este faptul că o parte dintre conturi au nume scrise cu caractere chirilice.

➜ PE URMELE FAKE NEWS este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează,cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținutde Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te