Medicii au reușit să învingă o formă agresivă de leucemie cu celule imunitare modificate genetic

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 11.12.2022 - 10:05
Alyssa, o fetiţă de 13 ani, a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică T. / Foto: BBC

Medicii britanici au anunțat că un tratament nou, revoluţionar, pe bază de celule imunitare modificate genetic, a reuşit să învingă o formă agresivă de leucemie, cel mai frecvent cancer la copii, după ce primul pacient care l-a primit a intrat în remisie.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Alyssa, o fetiţă de 13 ani, a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică T în 2021. Cu toate acestea, cancerul de sânge nu a răspuns la tratamentele convenţionale, inclusiv la chimioterapie şi la un transplant de măduvă osoasă. Prin urmare, ea a intrat într-un studiu clinic la Spitalul de pediatrie Great Ormond Street (GOSH) din Londra pentru un nou tratament care utilizează celule imunitare modificate genetic de la un voluntar sănătos.

Citește și: VIDEO Premiile Academiei Europene de Film: „Triangle of Sadness”, marele câștigător, cu 4 trofee

În termen de 28 de zile, ea a intrat în remisie, ceea ce i-a permis să primească un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-şi reface sistemul imunitar. Şase luni mai târziu, ea "se simte bine" şi s-a întors acasă, în Leicester, în centrul Angliei, unde primeşte îngrijiri medicale. "Fără acest tratament experimental, singura opţiune a lui Alyssa ar fi fost îngrijirea paliativă", a declarat spitalul într-un comunicat.

Cazul a fost prezentat de cercetători la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Hematologie, care a avut loc în acest weekend, relatează News.ro, citând AFP și BBC.

Citește și: VIDEO Locurile din România care au lăsat în lacrimi o familie de americani. „Totul este natural”

Tratament cu celule T modificate

Leucemia acută limfoblastică afectează celulele sistemului imunitar, limfocitele B şi T, care luptă şi protejează împotriva virusurilor. 

Alyssa este primul pacient cunoscut care a primit celule T modificate.

Tratamentul constă în transformarea chimică a unor mesaje din codul ADN.

Cercetătorii de la spitalul de pediatrie şi de la University College London au contribuit la dezvoltarea utilizării celulelor T modificate pentru tratarea leucemiilor cu celule B în 2015. Dar aceste celule T concepute pentru a ataca celulele canceroase au sfârşit prin a se omorî între ele în acest proces, ceea ce i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să se gândească la alte soluţii.

"Aceasta este o demonstraţie excelentă a modului în care, cu ajutorul echipelor de experţi şi al infrastructurii, putem combina tehnologiile de ultimă oră din laborator cu rezultate reale în spital pentru beneficiul pacienţilor", a declarat Waseem Qasim, imunolog consultant şi profesor la GOSH. Acest lucru "deschide calea pentru noi tratamente şi, în cele din urmă, pentru un viitor mai bun pentru copiii bolnavi", a adăugat el. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te