Mai multe analize medicale gratuite, de la 1 iulie. Cine beneficiază de aceste facilități

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.06.2023 - 19:13
Pacienții vor avea mai multe analize gratuite Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

O categorie de români va beneficia de mai multe analize medicale. Guvernul a aprobat noul contract -cadru care va intra în vigoare de la 1 iulie. Casa de Asigurări de Sănătate descrie documentul drept o ”adevărată reformă”.

SHARE

O categorie de români va beneficia de mai multe analize medicale față de lista actuală. Guvernul a aprobat noul contract-cadru care va intra în vigoare de la 1 iulie. 

De asemenea, conform documentului, numărul analizelor medicale efectuate în ambulatoriu și la spital va crește pentru a se reduce presiunea pe spitale.

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS.

Documentul prevede ca persoanele cu vârste între 40-60 de ani să beneficieze de riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive.

Citește și: Cine e profesorul de filosofie care scoate medicii în stradă. „Ascunde” venituri de 230.000 lei

În cazul celor de peste 60 de ani, se va putea face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinență urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demență și depresie.

Contractul-cadru mai prevede și extinderea pachetelor de servicii diagnostice și terapeutice în asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate.

Citește și: O doctoriţă a fost condamnată cu suspendare, după ce a luat 272 de şpăgi, în medie 15 pe zi

Acces crescut la servicii medicale

De asemenea, va crește accesul asiguraților la servicii de medicină fizică și de reabilitare în ambulatoriu, deci fiecare furnizor va avea obligația să asigure un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 ore/săptămână.

„În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se extinde semnificativ pachetul de analize şi investigaţii şi se introduce posibilitatea furnizorilor de a încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru punctele de recoltare mobile. Se reglementează posibilitatea decontării peste valoarea contractată de laboratoare cu casele de asigurări de sănătate atât a analizelor recomandate de medicii de familie, ca urmare a consultaţiilor preventive acordate persoanelor asigurate cu vârste de peste 40 de ani, cât şi a celor pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii“, a mai transmis CNAS.

Laboratoarele pot transmite prin poștă medicului curant al pacientului rezultatul analizelor și investigațiilor paraclinice.

Vor fi introduse, de asemenea, noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu, printre acestea aflându-se: manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei sau orteza craniană.

Apar noi servicii în spitale

Pe de altă parte, noul contract-cadru reglementează noi servicii și în spitale. Se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de noi servicii.

De asemenea, spitalele vor avea obligația să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână și de 7 ore pe zi acoperit de prezența a cel puțin un medic de specialitate.

CNAS precizează, totodată: „Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei pe zi.”

Medicii de familie care aleg să profeseze în mediul rural vor primi stimulente financiare. Astfel, vor avea o bonificaţie de 50% faţă de veniturile pe care ar putea să le obţină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există niciun alt medic de familie/punct de lucru. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te