luni 03 noiembrie
EUR 5.0861 USD 4.4167
Abonează-te
Newsweek România

Legumele și fructele care reduc riscul de cancer de colon cu 40%. Le ai sigur în bucătărie

Data publicării: 03.11.2025 • 08:00 Data actualizării: 03.11.2025 • 08:00
Legumele pe care să le consumi, ca să reduci riscul de cancer de colon cu 40% - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Legumele pe care să le consumi, ca să reduci riscul de cancer de colon cu 40% - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Legumele pe care să le consumi, ca să reduci riscul de cancer de colon cu 40% - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Legumele pe care să le consumi, ca să reduci riscul de cancer de colon cu 40% - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cercetătorii au descoperit că anumite legume bogate în carotenoizi pot reduce riscul de cancer de colon cu până la 40%. O dietă bogată în plante colorate sprijină sănătatea intestinului și oferă protecție naturală împotriva bolilor.

Cancerul colorectal, care include cancerul de colon și rect, este în continuă creștere, în special la persoanele sub 55 de ani.

În Statele Unite, acesta este al treilea cel mai frecvent tip de cancer, cu aproximativ 150.000 de cazuri noi anual.

Citește și: Nature: Alcoolul și carnea procesată cresc riscul de cancer de colon. Laptele și cerelale protejează

Legumele pe care să le consumi, ca să reduci riscul de cancer de colon cu 40%

Studiile recente arată că factorii alimentari influențează riscul de cancer colorectal: consumul de carne procesată și carne roșie crește riscul, în timp ce o dietă bogată în fibre și produse lactate, inclusiv iaurtul cu probiotice, poate reduce riscul. Consumul frecvent de alcool, însă, îl crește, iar aportul de plante pare benefic.

Cercetătorii italieni au analizat în mod special carotenoizii – pigmenți din fructe și legume – pentru efectele lor potențiale asupra reducerii riscului de cancer colorectal.

Citește și: Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C

Studiul, publicat în European Journal of Clinical Nutrition, a folosit date dintr-un studiu caz-martor realizat între 1992 și 1996. Au fost analizate 1.953 de persoane cu cancer colorectal și aproape 4.200 de persoane fără cancer, colectând informații despre stilul de viață, dietă, activitate fizică, consum de alcool și fumat, istoricul familial și indicele de masă corporală, conform Eating Well.

Legumele pe care să le consumi, ca să reduci riscul de cancer de colon cu 40% - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Legumele pe care să le consumi, ca să reduci riscul de cancer de colon cu 40% - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Aportul de carotenoizi a fost evaluat prin chestionare privind frecvența alimentară și împărțit în cinci grupuri. Rezultatele au arătat o asociere inversă între consumul de carotenoizi și riscul de cancer colorectal: aportul mai mare de alimente bogate în carotenoizi se corela cu un risc mai mic de cancer colorectal.

Citește și: Legumele de care fug bărbații reduc apariția cancerului de colon, prostată, stomac. Cât să mănânci?

Carotenoizii specifici identificați ca protectori au fost alfa-carotenul, beta-carotenul, beta-criptoxantina și luteina plus zeaxantina, beta-carotenul având cel mai semnificativ efect, asociat cu o reducere de 40% a riscului.

De exemplu, participanții cu aportul cel mai mare de carotenoizi (aproximativ 23.000 mcg/zi) aveau un risc cu 41% mai mic față de cei cu aportul cel mai scăzut.

Alimentele bogate în carotenoizi consumate frecvent în Italia includeau morcovii, citricele, legumele cu frunze verzi, roșiile și mazărea.

Efectele protectoare ale carotenoizilor se explică prin proprietățile lor antioxidante și capacitatea de a modula creșterea celulelor canceroase. Totuși, studiile observaționale au limitări, deoarece se bazează pe amintirea participanților și nu pot ajusta complet toți factorii de confuzie.

Adoptarea unei diete bogate în plante poate reduce riscul de cancer colorectal și sprijină sănătatea generală a intestinului. Sursele de carotenoizi includ: citrice, morcovi, cartofi dulci, ardei grași, roșii, pepene galben, mango, dovleac, broccoli, mazăre verde și legume cu frunze verzi.

O dietă bazată pe plante, completată după nevoie cu proteine vegetale precum leguminoase, tofu, nuci și semințe, poate promova o viață sănătoasă și poate facilita tranzitul intestinal. De asemenea, un aport adecvat de vitamina D, obținut din pește gras, ciuperci, gălbenuș de ou sau prin expunerea la soare, poate contribui la reducerea riscului de cancer colorectal.

Pentru integrarea practică a acestor alimente, rețetele simple, cum ar fi legumele coapte sau smoothie-urile cu fructe bogate în carotenoizi, sunt recomandate. Planurile alimentare bazate pe plante sau mediteraneene pot oferi structură și ghidare pentru un consum optim de legume, fructe și proteine sănătoase.

Mai multe articole din secțiunea Sănătate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră