Nature: Alcoolul și carnea procesată cresc riscul de cancer de colon. Laptele și cerelale protejează


Prestigioasa revistă Nature dezvăluie că alcoolul și carnea procesată cresc riscul de cancer de colon. Laptele și cerelale protejează organismul ca și multe alte alimente bogate în fibre.
Cancerul colorectal (de colon) este al treilea tip de cancer ca frecvență la nivel mondial, cu un număr estimat de 1.926.425 de cazuri noi în 2022.
Ratele de incidență variază semnificativ, fiind mai ridicate în țările cu venituri mari, inclusiv în majoritatea țărilor europene, America de Nord, Australia, Noua Zeelandă și Japonia, și mai scăzute în țările cu venituri mici, inclusiv în mare parte din Africa și Asia de Sud, deși ratele din zonele cu incidență mai scăzută par să fie în creștere.
Nature: Alcoolul și carnea procesată cresc riscul de cancer de colon. Laptele și cerelale protejează
În plus, s-a demonstrat că ratele de cancer de colon la migranți se modifică în doar puțin peste un deceniu, apropiindu-se de cele din țara de adopție, ceea ce indică faptul că stilul de viață și factorii de mediu sunt implicați în etiologia acestui tip de cancer, arată prestigioasa publicație Nature.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat băuturile alcoolice și carnea procesată ca fiind cancerigene pentru oameni, iar carnea roșie ca fiind probabil cancerigenă.
Citește și: Cancerul de colon ar apărea mai des la persoanele înalte sau obeze. Cercetătorii spun motivele
Dovezile pentru această clasificare s-au bazat pe concluziile privind cancerul colorectal, de colon.
Al treilea raport al experților din cadrul Fondului Mondial pentru Cercetarea Cancerului (WCRF)/Institutului American pentru Cercetarea Cancerului (AICR) a concluzionat, de asemenea, că există dovezi convingătoare că un consum mai mare de alcool și carne procesată crește riscul de cancer de colon.
De asemenea, au concluzionat că un consum mai mare de produse lactate, lapte, calciu, suplimente de calciu, cereale integrale și alimente care conțin fibre alimentare „probabil” reduce riscul de cancer colorectal, în timp ce un consum mai mare de carne roșie „probabil” crește riscul.
Dovezile pentru alte alimente, nutrienți și băuturi nu sunt concludente.
Citește și: Sucul făcut de toate gospodinele, care reduce riscul de cancer. Plin de vitamina C
Unde apare cel mai des cancerul de colon?
Potrivit studiului, cei care au dezvoltat cancer de colon erau mai în vârstă, mai înalți, aveau mai multe antecedente familiale de cancer intestinal.
Dintre 17 factori alimentari studiați, consumul de alcool și calciu a avut cele mai puternice asocieri cu riscul de cancer colorectal.
Cu o asociere pozitivă pentru alcool și o asociere inversă pentru calciu.
Consumul de lapte, iaurt, magneziu, fosfor și potasiu reduce riscul de cancer colorectal, la fel ca și consumul de cereale pentru micul dejun, fructe, cereale integrale, carbohidrați, fibre, zaharuri totale, folat și vitamina C.
Consumul de carne roșie și procesată a fost asociat pozitiv cu riscul de cancer colorectal - colon.
Citeşte şi: Un metal greu contaminează cerealele pentru micul dejun și produce cancer. Avertismentul medicilor
Alcoolul poate crește riscul pentru cancerul de colon - Foto: Freepik
Cerealele te protejează de cancer de colon
Riscul mai mic de cancer de colon asociat apare la un aport mai mare de cereale pentru micul dejun, fructe, cereale integrale, carbohidrați, fibre, zaharuri totale, acid folic și vitamina C.
Cerealele integrale sunt o sursă bogată de fibre, iar dovezile studiilor anterioare arată că fibrele dietetice cresc volumul scaunului.
Acest lucru duce la reducerea timpului de tranzit și diluează conținutul intestinului gros, diluând astfel substanțele cancerigene în conținutul intestinal și timpul în care acești agenți cancerigeni sunt prezenți în colon.
CONCLUZIE Pe lângă confirmarea asocierilor bine stabilite dintre consumul de alcool și carne roșie și procesată, cu riscul de cancer colorectal, această analiză prospectivă amplă oferă dovezi solide care susțin rolul protector al calciului dietetic.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga beneficiile generale pentru sănătate sau riscurile asociate cu aportul mai mare de calciu, arată Nature.