Informația a fost confirmată de dr. Virgil Musta, președintele Comisiei de Boli Infecțioase, și de dr. Adrian Marinescu, medic la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
„La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.
Răspunsul nostru a fost că ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.
În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă”, a declarat Virgil Musta, la Antena 3.
Doctorul a arătat că e posibil să fie un medicament cu beneficii favorabile, dar studiile realizate până în prezent nu sunt concludente. Pentru ca aceste studii să poată avea loc și în România, este nevoie și de avizul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
În decembrie, 2020, compania Terapia Cluj a anunțat că va dona 10.000 de tablete de ivermectină de uz uman, pentru tratarea COVID-19.
Dr. Adrian Marinescu a declarat atunci că primele date arată un efect benefic asupra cazurilor ușoare de boală, după 48 de ore de administrare.
Deocamdată, însă, cele 10.000 de tablete nu pot fi folosite în România decât limitat, în cercetări științifice desfășurate de specialiști.
„Pentru a putea fi folosit în studii clinice în România e nevoie de parcurs câțiva pași: unul a fost deja făcut. Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății a dat aviz favorabil pentru studiu în spitalele din România. Acum, este așteptat un răspuns de la Agenția Națională a Medicamentului.
Când va veni acest ok, poate fi folosit în spitale, dar numai în studiu clinic. Studiile se fac cu consimțământul pacienților”, a menționat joi dr. Adrian Marinescu pentru Newsweek România.
Doctorul spune că, având în vedere că se fac cercetări similare și în străinătate, lucrurile cu ivermectină s-ar putea lămuri repede.
Citește și: Ivermectin, aprobat în Slovacia pentru șase luni în tratarea bolnavilor de COVID
„Deocamdată, acest medicament nu a fost folosit în tratamentul COVID-19 în România. Oamenii nu trebuie să și-l administreze singur. Este riscul ca dozajul să fie greșit, ca momentul administrării să fie greșit.
În plus, chiar dacă sunt asemănătoare structural, ivermectina de uz uman este diferită față de cea de uz veterinar”, a menționat doctorul de la „Matei Balș”.
Ca utilizare umană, se recomandă mai ales sub forma unor creme, în tratamentul unor boli de piele.
Agenția Medicamentului nu are nimic oficial
În ciuda declarațiilor celor doi medici, Agenția Națională a Medicamentului a răspuns pentru Newsweek România că nu a primit nici o solicitare oficială privind avizarea ivermectinei pentru studii clinice.
„ANMDMR nu a primit până în acest moment nicio solicitare în acest sens”, se arată într-o adresă a instituției, remis redacției.