În România s-au construit doar 4 spitale de stat în ultimii 32 de ani. Întârzierile au fost mari

DE Bianca Iosef | Actualizat: 16.07.2022 - 12:10
În România s-au construit doar 4 spitale în ultimii 32 de ani. Întârzierile au fost epocale / INQUAM PHOTOS, George Călin

Doar 4 spitale au fost construite în întreaga țară în ultimii 32 de ani. Ultimele spitale construite au fost Spitalul Municipal din Fălticeni, Spitalul Orășenesc din Mioveni, Spitalul de Copii Gomoiu din București și Institutul Regional de Oncologie din Iași.

SHARE

Chiar și în aceste condiții, întârzierile în finalizare lucrărilor au fost foarte mari. 

 

La Fălticeni există un spital nou din anul 2021. Proiectul pentru construirea Spitalului Municipal Fălticeni a început în anul 1991.

Citește și: VIDEO Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, s-a rugat pe câmp, în genunchi, pentru ploaie

Lucrările pentru Clădirea Spitalului Municipal din Fălticeni au fost suspendate între anii 1997 și 2011. „Efectiv, lucrăm de nouă ani, am ajuns și la faza finală. Un proiect greu, un proiect cu finanțare fragmentată. Nu am știut niciodată anul viitor ce finanțare vom avea motiv pentru care nu au putut nici noi și nici constructorul să ne planificăm mai eficient ritmul lucrărilor”, a spus Morariu, potrivit News Bucovina.

Citește și: Ce facem în weekend? „Străzi deschise” în București: Spectacole de teatru, concerte, mașini de epocă

Spitalul Orășenesc Mioveni a fost inaugurat în 2019, iar construcția lui s-a întins pe parcursul a trei ani și jumătate, costând 68 de milioane de euro. Spitalul s-a confruntat cu probleme financiare care au îngreunat desfășurarea în condiții optime a actului medical și a existat riscul ca activitatea să fie blocată. Inaugurat în 2020, el n a funcționat decât la jumătate din capacitate datorită unor probleme de ordin financiar, potrivit Evenimentul Muscelean.

Spitalul Clinic de copii „Victor Gomoiu” din Capitală a fost inaugurat, în 2018 după 12 ani de așteptare și o investiție de 48 de milioane de euro, plătiți integral în acest moment, după cum a ținut să sublinieze primarul general al Capitalei de acea vreme Gabriela Firea, scrie Sănătatea Buzoiană.

Primul spital ridicat după Revoluție: la Iași

Institutul Regional de Oncologie Iași, unitate sanitară cu 300 paturi a fost înființat prin Hotararea de Guvern și funcționează efectiv începând cu data de 25 martie 2012. Lucrările la această unitate spitalicească au început în 1996, destinaţia iniţială fiind cea de spital de urgenţe. În timpul guvernării democrat-liberale, destinaţia a fost schimbată în Institut de Oncologie, mai apoi Institut Regional de Oncologie întrucât nu exista niciun astfel de centru la nivelul Moldovei. Institutul Regional de Oncologie Iași și-a deschis oficial porțile din data de 25 martie 2012 și a propus 300 de paturi pe secțiile clinice. 

Investiția pentru Institutul Regional de Oncologie Iași s-a ridicat la 75.361.280 euro, banii fiind alocați de Ministerul  Sănătății.

Promisiuni de 25 de spitale

Amintim că Ministerul Sănătăţii a publicat, în consultare publică, Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate prin care vor fi selectate minimum 25 de obiective ce presupun construcţia şi dotarea de spitale, până în 2026, cu fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate este aferentă "Componentei 12 - Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă", incluzând echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR.

"Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro", se arată într-un comunicat al MS transmis, vineri, scrie Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te