HARTA CIA pune România în primele 10 țări la nivel mondial. Acest lucru ar trebui să ne dea fiori

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.08.2024 - 20:17
HARTA CIA pune România în primele 10 țări la nivel mondial. Acest lucru ar trebui să ne de fiori - Foto: Freepik
HARTA CIA pune România în primele 10 țări la nivel mondial. Acest lucru ar trebui să ne de fiori - Foto: Freepik

HARTA CIA pune România în primele 10 țări la nivel mondial. Acest lucru ar trebui să ne de fiori.Creșterea populației mondiale încetinește. România este în fruntea statelor unde populația scade accentuat.

SHARE

Aceste scăderi nu au fost egale în întreaga lume - în timp ce unele țări înregistrează o creștere explozivă, altele încep să se diminueze.

HARTA CIA pune România în primele 10 țări la nivel mondial. Acest lucru ar trebui să ne dea fiori

Într-o analiză a 236 de țări și teritorii din întreaga lume, s-a estimat că 40 dintre acestea au o populație în scădere, unele înregistrând un declin de 1 % pe an sau chiar mai mult. Datele au fost compilate ca parte a World Factbook al guvernului Statelor Unite, publicat de Agenția Centrală de Informații (CIA).

Citește și: România, cea mai mică natalitate din 1930. De ce nu mai vor românii să aibă copii

„Acest [model de declin] se datorează în principal ratelor de fertilitate persistent scăzute (și în unele cazuri extrem de scăzute), în special în multe țări din Europa și Asia de Est (dar și în Puerto Rico și Cuba)”, a declarat pentru Newsweek Tomas Sobotka, cercetător principal la Centrul Wittgenstein pentru Demografie și Capital Uman Global și director adjunct al Institutului de Demografie din Viena.

Citește și: De ce va rămâne România cu doar 8 milioane de locuitori în viitor? Cifrele sunt tot mai mici

„Țările cu un declin demografic accentuat combină adesea o fertilitate scăzută, emigrația și structuri ale populației relativ vechi. În special țările din Europa de Sud-Est și de Est și-au văzut populațiile scăzând rapid din cauza unei combinații de emigrație intensivă și fertilitate scăzută persistentă.”

Țările și teritoriile cu cele mai rapide scăderi ale populației sunt următoarele

Insulele Cook - în scădere cu 2,24% în fiecare an
Samoa Americană
Saint Pierre și Miquelon
Puerto Rico
Letonia
Lituania
Polonia
Polonia
Estonia

Harta de mai jos enumeră aceste 10 țări, ilustrând în albastru țările cu populație în scădere și în roșu cele cu populație în creștere.

Rusia are a 16-a cea mai rapidă scădere a populației de pe lista CIA, dar de ce? „[Rusia] se confruntă de ceva vreme cu tendințe demografice dificile - fertilitate scăzută, stagnare sau scădere ușoară a populației, disparități regionale uriașe (multe regiuni periferice fiind în scădere), dar și mortalitate ridicată persistentă și sănătate precară a populației”, a declarat Sobotka.

„De exemplu, China și-a văzut pentru prima dată populația scăzând în timpul pandemiei COVID în 2021, în mare parte din cauza scăderii fertilității, mai degrabă decât din cauza mortalității ridicate cauzate de COVID. Anul trecut, populația Chinei a scăzut cu peste 3 milioane, conform estimărilor ONU, iar acest proces se va accelera în următorii ani și decenii. De asemenea, alte țări din Asia de Est, în special Japonia și Coreea de Sud, își vor vedea populațiile continuând să scadă din cauza ratelor de fertilitate foarte scăzute și a structurii populației îmbătrânite.”

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te